"הצטרפתי לקליניקה במטרה להביא את הנלמד במהלך התואר לידי יישום פרקטי"
מתן יעקב, סטודנט שנה ג' בפקולטה למשפטים במכללה למינהל, הצטרף בתחילת השנה לקליניקת חופש המידע.
הקליניקה מבקשת לקדם את "מהפכת השקיפות" שהחלה עם חקיקתו של חוק חופש המידע בשנת 1998. הסטודנטים בקליניקה לומדים את התאוריה העומדת בבסיס החוק ופועלים יחד לקידומו.
הקליניקה לחופש המידע משלבת למידה על חוק חופש המידע ושקיפות עם עבודה מעשית, ומסייעת לאזרחים וארגונים בהשגת מידע מהרשויות וכתיבת עתירות לבתי המשפט המנהליים ובית המשפט העליון. בוגריה ניסחו עשרות רבות של עתירות שהוגשו לבתי המשפט על ידי עורכי הדין של התנועה לחופש המידע ורובן הגדול הסתיים בזכייה.
מערך הקליניקות המשפטיות של המכללה למינהל מאפשר לסטודנטים לרכוש כלים מעשיים שישמשו אותם אחר כך בקריירה שלהם. ההתנסות הזו באה לידי ביטוי באפיק של הסיוע המשפטי פרטני, תוך כדי הנגשה של שירותים ותהליכים משפטיים וביורוקרטיים לאוכלוסיות שונות. כמו כן, העבודה בקליניקות כוללת גם עשייה עקרונית מערכתית הבאה לידי ביטוי בניסוח הצעות חוק, ניסוח ניירות עמדה, העברת סדנאות וכנסים בנושאים שונים, והשתתפות וייזום של פרויקטים שונים בקהילה.
שני אזולאי, סטודנטית שנה ב' בפקולטה למשפטים, המרכזת את פעילות הקליניקות והמשמשת כעוזרתה של ד"ר רותי לבנשטיין-לזר ראש המרכז הקליני, מסבירה כי המהות של הקליניקות היא לייצר שינוי חברתי, באמצעות עשייה משפטית. "הסטודנטים שלוקחים חלק בפעילות של הקליניקות חווים חוויות מעצימות מההיבט המקצועי והאישי, ולכן הביקוש להן כה גבוה", היא מציינת.
שאלה: מה גרם לך לרצות להצטרף לפעילות של הקליניקות במכללה, וספציפית לקליניקה זו?
מתן יעקב: "הצטרפתי לקליניקה במטרה להביא את הנלמד במהלך התואר לידי יישום פרקטי. לאחר למידה על הנעשה בקליניקות, גם באמצעות שיחות עם סטודנטים שלקחו בהן חלק, בחרתי בקליניקת חופש המידע מכיוון שהיא כוללת יישום פרקטי (כתיבת בקשות מידע, כתיבת עתירות) ולמידה של נושא המשפיע בצורה ישירה על החברה בישראל". "קליניקת חופש המידע מעניקה לסטודנטים התנסות מעשית ולמידה על התנהלות הרשויות מול האזרח בתחום חשוב מאין כמוהו, ובכך מעניקה להם כלים ייחודיים"
שאלה: מה ההתנסויות הבולטות שלך במסגרת הפעילות בקליניקה?
מתן יעקב: "בקליניקה נותנים לנו חופש פעולה מוחלט בחשיבה על בקשות המידע. במסגרת ההתנסות בקליניקה יוצא לי לחשוב על בקשות מידע שונות בתחומים שמעניינים אותי וכיצד הן ישפיעו על קבוצות שונות באוכלוסייה. עבורי זו התנסות ייחודית – החל מהוצאת הרעיון לפועל ועד בחינת ההשפעה של הבקשה, לאחר קבלת המידע".
שאלה: כיצד אתה מרגיש שהפעילות בקליניקה תורמת לך, אישית ומקצועית?
מתן יעקב: "באופן כללי, קליניקת חופש המידע מעניקה לסטודנטים התנסות מעשית ולמידה על התנהלות הרשויות מול האזרח בתחום חשוב מאין כמוהו, ובכך מעניקה להם כלים ייחודיים. מעבר לתרומה החברתית שיש בעבודה במסגרת הקליניקה – היא מספקת כלים שיסייעו לי, וכבר מסייעים, בעולם המעשי. נושא חופש המידע אינו חלק משמעותי בעבודתם של מרבית המשרדים הפרטיים, וההתנסות נתנה לי כלים שכבר משמשים אותי בעולם פרקטי. בנוסף, במסגרת הקליניקה מתקיימות הרצאות מרתקות של בעלי תפקידים שהסבירות שניתקל בהם במסגרות אחרות נמוכה, למשל דובר צה"ל".