"תחושת הסיפוק היא רבה וקשה לתארה במילים"
מור פרחן, סטודנטית שנה ג' בפקולטה למשפטים של המוסד האקדמי המכללה למינהל, בחרה השנה לקחת חלק בקליניקה למשפט, מגדר ושינוי חברתי.
הקליניקה היא חלק ממערך הקליניקות המשפטיות של המכללה למינהל, משלב בין סמינריון תאורטי לעבודה מעשית. במסגרת המעשית, מפתחים ומלווים הסטודנטים מגוון פרויקטים מעשיים בתחומים הנוגעים לנשים ומגדר, תוך חשיפתם לכלים פרקטיים ולארגונים הפועלים לקידום זכויות נשים ולשינוי חברתי. כמו כן, מקנה הסמינר כלים משפטיים תאורטיים באמצעות ניתוח סוגיות עקרוניות בתחום המגדר ותוך קישור לעבודה המעשית.
מערך הקליניקות המשפטיות של המכללה למינהל מאפשר לסטודנטים לרכוש כלים מעשיים שישמשו אותם אחר כך בקריירה שלהם. ההתנסות הזו באה לידי ביטוי באפיק של הסיוע המשפטי פרטני, תוך כדי הנגשה של שירותים ותהליכים משפטיים וביורוקרטיים לאוכלוסיות שונות. כמו כן, העבודה בקליניקות כוללת גם עשייה עקרונית מערכתית הבאה לידי ביטוי בניסוח הצעות חוק, ניסוח ניירות עמדה, העברת סדנאות וכנסים בנושאים שונים, והשתתפות וייזום של פרויקטים שונים בקהילה.
שני אזולאי, סטודנטית שנה ב' בפקולטה למשפטים, המרכזת את פעילות הקליניקות והמשמשת כעוזרתה של ד"ר רותי לבנשטיין-לזר ראש המרכז הקליני, מסבירה כי המהות של הקליניקות היא לייצר שינוי חברתי, באמצעות עשייה משפטית. "הסטודנטים שלוקחים חלק בפעילות של הקליניקות חווים חוויות מעצימות מההיבט המקצועי והאישי, ולכן הביקוש להן כה גבוה", היא מציינת
שאלה: מה גרם לך לרצות להצטרף לפעילות של הקליניקות במכללה, וספציפית לקליניקה זו?
מור פרחן: "כל חיי התנדבתי - במד"א, ובמהלך השירות הצבאי בבית ספר ברנקו וייס בבית שמש. לתפיסתי, כל עוד יש באפשרותו של אדם לתת מעצמו לחברה ולאנשים שבאמת זקוקים לעזרה, עליו לעשות זאת. באותה המידה מגיש העזרה יכול למצוא עצמו בצד השני של המשוואה, ולבקש את אותה עזרה. תחושת הסיפוק בעשייה היא רבה מאוד וקשה לתארה במילים".
שאלה: מה ההתנסויות הבולטות שלך במסגרת הפעילות בקליניקה?
מור פרחן: "כחלק מהפעילות בקליניקה אני אחראית על פרויקט עובדות הקבלן. עובדות הקבלן במכללה מועסקות בתחום הניקיון, והפרויקט נועד כדי לסייע להן בהתמודדות עם קשיי שפה, במיצוי זכויותיהן ובשיפור תנאי עבודתן. לפרויקט מטרות רבות והוא עובד בשני מישורים: הראשון הוא העצמה אישית של העובדות, והשני הוא העלאת מודעות לתבנית העסקתן ותנאיה. כחלק מהפרויקט העובדות נפגשות עם קואוצ'רית ועוברות סדנאות בנושאים שונים. כמו כן, יש כוונה להקים חדר עבורן בו הן יוכלו לאחסן את חפציהן האישיים ולאכול בהפסקות.
"במסגרת הקליניקה אני אף מתנדבת במרכז זכויות נשים עירוני בראשון לציון. בהנחייתה של עוה"ד דנה אייזנר-לביא, מנהלת המרכז, אני מסייעת לפונות בכתיבת מכתבים ובקשות, במילוי תצהירים, טפסים ובדברים נוספים".
שאלה: כיצד את מרגישה שהפעילות בקליניקה תורמת לך, אישית ומקצועית?
מור פרחן: "ברמה המקצועית אני מתמודדת עם גופים שלא יצא לי להתמודד עימם קודם לכן, כגון ביטוח לאומי והוצאה לפועל. כחלק מהסיוע לעובדות הקבלן במכללה ולפונות למרכז זכויות הנשים העירוני היה עלי ללמוד כיצד עובדים ארגונים אלה ונוספים, על מנת לדעת איך לעמוד מולם בקשר וכיצד לסייע במציאת הפתרון האופטימלי עבור מבקשת העזרה. כמו כן, לאור הצורך בכתיבת מכתבים ובקשות שונות, יכולות הכתיבה והניסוח שלי התפתחה. ברמה האישית, אני מרגישה סיפוק רב. המעט שאני עושה משפיע על אותן נשים".