דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

מאמר דעה - הממשל האמריקאי נגד הממשל הסיני?

מאת: איתי יאיר

ביום רביעי, ה-13.3.24, אושרה הצעת החוק להגנת אמריקאים מפני אפליקציות בשליטת יריבים זרים בבית הנבחרים האמריקאי (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act). מטרת הצעת החוק היא לאסור על גורמים סינים לשלוט על הפעילות של טיקטוק בארה"ב. הצעה זו זכתה לתמיכה דו מפלגתית בבית הנבחרים האמריקאי – הן מהמפלגה הדמוקרטית והן מהמפלגה הרפובליקנית, והתקבלה ברוב של 352 תומכים אל מול 65 מתנגדים.

הנחת היסוד העומדת בבסיס הצעת החוק היא שהיישומון טיקטוק מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב משום שהוא נשלט על ידי חברת ByteDance הסינית, אשר נתפסת כגורם עוין לאור קשריה עם הממשל הסיני. העובדה כי היישומון טיקטוק נשלט על ידי חברה סינית, מעלה חשש באשר ליכולת של הממשל הסיני לקבל גישה ללמעלה מ-150 מיליון משתמשים אמריקאיים, זאת בהתאם לחוק הביטחון הלאומי הסיני, אשר מחייב חברות סיניות לחלוק מידע עם הממשל הסיני באם עולה צורך שכזה מצד הממשל. דבריו של חבר הקונגרס הרפובליקני, מר מייק גלגאר, אשר היה דומיננטי בכתיבת הצעת החוק ובקידומה, מבהירים כיצד: "ארה"ב לא יכולה לקחת את הסיכון על פועלה של פלטפורמת חדשות דומיננטית באמריקה שנשלטת או שבבעלותה של חברה שנשמעת להוראות המפלגה הקומוניסטית הסינית".

יוער כי כדי שהחוק ייכנס לתוקפו עליו לעבור עוד שני שלבים. ראשית, אישור הצעת החוק בסנאט. שנית, חתימה על הצעת החוק על ידי נשיא ארה"ב, מר ג'ו ביידן. למותר לציין כי הנשיא התחייב בעבר שאם תגיע אליו הצעה שכזו, היא תזכה לתמיכתו.

מנכ"ל טיקטוק, מר ש'ו זי צו, טען כי הצעת החוק המדוברת עלולה ליצור פגיעה כלכלית בהיקף של מיליארדי דולרים במשפיעני רשת ובעסקים קטנים. במקביל לדיונים על הצעת החוק, התאספו מחוץ לגבעת הקפיטול מתנגדים להצעה. אחת מהמפגינות היא מונה סווין, אישה בת 23 אשר מתפרנסת כיוצרת תוכן ביישומון טיקטוק במשרה מלאה. באמצעות הרווח שהיא מפיקה מיצירת התכנים, היא משלמת על המשכנתא של אמה, ועל ההשכלה האקדמית של אחיה. מונה סווין טוענת שללא היישומון אנשים רבים ימצאו עצמם מחוץ למעגל העבודה.

במידה והחוק יעבור וחברת ByteDance הסינית תידרש למכור את הפעילות של טיקטוק בארה"ב, יהיה עליה לקבל את האישור של הממשל הסיני, אשר כבר הודיע בעבר על התנגדותו למהלך שכזה. גורמים ביישומון טיקטוק טוענים שהפלטפורמה בארה"ב מבודלת מזו שבסין ועל כן לממשל הסיני אין גישה לנתונים של משתמשים אמריקאים. אולם, עובדים של חברת ByteDance הסינית כבר ניצלו את הגישה למידע על אודות משתמשים אמריקאים כשניסו לאתר את המקורות של שני עיתונאים מארה"ב. כמו כן, גם מתחקיר שפורסם ע"י The Wall Street Journal ביום ה-30.1.24, עולה כי לעובדי חברת ByteDance בסין עדיין יש יכולת לקבל נתונים על משתמשי טיקטוק בארה"ב.