מתכננים עתיד
סטודנטים וסטודנטיות מבית הספר לעיצוב הציגו רעיונות לשימושים עתידיים במתחם אלקטרה אותו מייעדת קרן ריאליטי להפוך למתחם המשלב מגורים, תעסוקה ומסחר
איך מתכננים מרחב ציבורי עתידי כך שיתאים באופן הטוב ביותר לצרכים של האוכלוסייה עבורה הוא מיועד? כיצד מנצלים את אותו המרחב למגוון שימושים גם בפרק הזמן שעד תום ביצוע הפרויקט?
עם סוגיות אלו ונוספות התמודדו סטודנטים וסטודנטיות מבית הספר לעיצוב וחדשנות במסגרת שיתוף פעולה ייחודי עם קרן הנדל"ן ריאליטי ומתחמי אלקטרה.
קרן ריאליטי מנהלת קרנות פרטיות להשבחה, מימון ונכסים מניבים באזורי ביקוש בשווקים אסטרטגיים. במתחם אלקטרה שבראשון לציון מתכננת ריאליטי להקים אזור שיהיה מיועד לעסקים, תעשייה, מסחר ומגורים.
רותמים את קהל היעד לתהליך התכנון
אביטל חפר, מנהלת פרויקטים במחלקת אימפקט בקרן ריאליטי, מציינת כי הקרן פועלת להביא ערך למשתמשים העתידיים של המתחמים אותם היא מפתחת, באמצעים שונים. "אחד מהקהלים העיקריים עבורנו במתחם אלקטרה הם מי שהיום הם בני 20 פלוס שבעתיד יהיו תושבי המתחם, אותו אנחנו ממתגים כמתחם יצירתי, בעל שימושים מעורבים, ולכן החיבור עם הסטודנטים של המכללה למינהל היה מתבקש".
חפר מדגישה כי הקרן מאמינה כי חשוב בתהליך התכנון של מתחם עתידי להיעזר ולהתייעץ עם קהל מקומי ולקחת בחשבון את הרעיונות והצרכים של אותו קהל. "לכן פנינו למכללה על מנת לחשוב יחד עם הסטודנטים והסטודנטיות על דרכים לייצר את המתחם המתאים ביותר עבורם.
כשפנינו לד"ר גוין סאס, דיקן בית הספר לעיצוב וחדשנות, הוא ישר פתח בפנינו את הדלת".
במסגרת שיתוף הפעולה, פורסם קול קורא שקרא לסטודנטים ולסטודנטיות המעוניינים לקחת חלק בפרויקט להציע מועמדות. לאחר מיון הפונים, נבחרו 20 סטודנטים וסטודנטיות. שי שמואל, מרצה בבית הספר לעיצוב וחדשנות, בעל משרד עצמאי שעוסק בעיצוב, הוא מי שהוביל את הפרויקט.
שמואל מספר כי במסגרת שיתוף הפעולה פיתחו המשתתפים והמשתתפות פרוגרמות עבור הקרן. "המשתתפים והמשתתפות בפרויקט הם סטודנטים משתי התכניות שלנו בבית הספר – עיצוב פנים ותקשורת חזותית במרחב", הוא אומר, "במסגרת שיתוף הפעולה נפגשו הסטודנטים והסטודנטיות עם נציגי הקרן שהציגו בפניהם את הפרויקט, וערכו סיור במתחם. הושם דגש על הצורך לייצר מתחם בעל שימושים מעורבים, המבטיח פעילות שוטפת בשעות פעילות העסקים ובשעות הפנאי".
לובי שהופך לפאב, מתחם לבעלי כלבים
בסיום הפרויקט, הוצגו התוצרים באירוע מיוחד בפני בכירי הקרן, בכירי המכללה למינהל ובכירים מעיריית ראשון לציון. "התוצרים היו מגוונים ומרשימים", אומר שמואל, "כך לדוגמא, היה צוות שהציע להפוך חלק מהאנגרים, המיועדים לפיתוח בשלב השני של הפרויקט, למתחמי ספורט בשלב הביניים. צמד נוסף תכנן מתחם המיועד לבעלי כלבים, מתוך מחשבה כי בעלי כלבים שהולכים עם חיות המחמד שלהם לפארקים השונים זקוקים גם הם למענה. צוות אחר תכנן מתחם שמקדם שיתוף בין אוכלוסיות שונות - ערבים, יהודים, חילוניים, דתיים".
עוד מציין שמואל כי הצעה נוספת שהוצגה הייתה דרכים להשתמש במבואות הבניינים העתידיים לצרכים שונים. "במרבית הבניינים הלובי הוא אזור שמושקע בו הרבה כסף, אבל זה נדל"ן ללא שימוש. אחד הצוותים בפרויקט הציע שימושים מגוונים לחללים אלו כמו מתחמי עבודה משותפים, פאבים, תערוכות מתחלפות ועוד".
לדבריו עבור הסטודנטים והסטודנטיות התהליך כולו היה מרתק וגם סיפק הזדמנות לעבוד מול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, שאולי יזדמן עבורם לעבוד מולה גם בעתיד.
"תהליך מרגש ומרחיב מחשבה"
ד"ר סאס, מציין כי היתרון בשיתוף הפעולה עבור הקרן היה לא רק בעובדה כי מדובר בתכניות המוצעות על ידי קהל היעד העתידי של הפרויקט. "העובדה שצוותי העבודה מגיעים משתי תכניות שונות – תקשורת חזותית במרחב ועיצוב פנים – הובילה לתוצרים מאוד מרשימים ומקוריים, וייצרה ערך משמעותי עבור הקרן. זהו תהליך של win-win שבו גם הסטודנטים והסטודנטיות וגם הקרן יוצאים נשכרים. הסטודנטים והסטודנטיות שלנו נהנו מתהליך מאוד מקצועי מול קרן ריאליטי. תהליכי העבודה שהקרן הובילה בשיתוף איתנו היו מאוד מכילים ופדגוגים. בנוסף, הם חוו סגנון אחר של עבודה מזה שהם מורגלים אליו".
חפר מדגישה כי התוצרים היו ברמה מאוד גבוהה. "זה היה תהליך מרגש ומרחיב מחשבה. היה לנו חשוב לשמוע את הצרכים של האוכלוסייה אליה אנחנו מכוונים, וגם להיחשף לדרך המחשבה ותהליך העבודה של הסטודנטים והסטודנטיות. חשוב לי לציין לטובה את העבודה המקצועית והנעימה עם הצוות האקדמי של בית הספר. היה תענוג גדול לעבוד מולם".