Gemini – קווים לדמותו
מאז פרץ ChatGPT לחיים של כולנו ויצר מהפכה משמעותית, נוספו צ'ט בוטים מבוססי AI שונים שהפכו לחלק מחיי היום-יום של משתמשים ומשתמשות בכל העולם.
אחד הבולטים שבהם הוא Gemini - צ'ט בוט מבוסס AI מבית גוגל. בתחילת הדרך, השיקה גוגל את הצ'ט בוט שלה תחת השם Bard אך בתחילת 2024 מיתגה אותו מחדש תחת השם הנוכחי. כלי זה, כמו המתחרים, מאומן על כמות אדירה של טקסטים במטרה לתת מענה במגוון כמעט אינסופי של תחומים.
מעודכן ומחובר
Gemini מתבסס על יותר מקורות אינפורמציה מה-ChatGPT, מכיוון שהוא בעל גישה לכל המידע שקיים באינטרנט נכון לנקודת הזמן בה נעשה בו שימוש. Gemini תומך בעשרות שפות ביניהן עברית ערבית, רוסית, פרסית, סינית, גרמנית, צרפתית, הינדי וספרדית, והיכולות שלו אדירות – הוא יכול לכתוב תוכן יצירתי על פי דרישה, לענות על שאלות במגוון תחומים תוך מתן קישור למקורות עליהם התבסס, לתמצת ולסכם תכנים ארוכים, להציג נתונים באופן נגיש, להמליץ על תמונות המתאימות לשילוב בטקסטים/מצגות וכו', לתכנת, לתרגם, לייצר מצגות ועוד. Gemini יכול גם לקבל הוראות לא רק מכתיבה, אלא גם מדיבור.
אפשר לקבל בממשקי Gemini תשובות על סמך מידע בזמן אמת ממפות Google, מ-Google חיפוש טיסות, מ-Google בתי מלון ומ-YouTube. אפשר גם לקשר את Google Workspace, כדי שממשקי Gemini יוכלו למצוא מידע בתוכן של המשתמש ב-Docs, ב-Drive וב-Gmail, לסכם אותו ולענות על שאלות לגביו. כך למשל, ניתן לתכנן באמצעותו חופשה תוך שהוא מחפש במיילים של המשתמש תאריכים פנויים אופציונליים, מציע טיסות מתאימות ובתי מלון ביעד המבוקש, ומשתף סרטונים על אטרקציות ביעד המתוכנן, ומפות כיצד להגיע אליהן.
בסוף 2024 השיקה גוגל גרסה חדשה של Gemini המסוגלת ליצור לא רק טקסט, אלא גם תמונות ואודיו באיכות גבוהה. בנוסף, טענה החברה בעת ההשקה כי המודל החדש מהיר משמעותית מקודמו, ומציע שיפורים ניכרים בתחומי קידוד, חישובים מתמטיים ודיוק עובדתי. חשוב לזכור כי מדובר במודל שמשתפר כל הזמן והיוצרים שלו מבקשים מהמשתמשים לעזור בשיפורו.
היזהרו מההזיות
על אף היכולות המדהימות שלו, השימוש ב- Gemini צריך להיעשות בצורה ביקורתית. Gemini, בדומה ל-ChatGPT, עלול לסבול מהזיות. הזיות AI (AI Hallucinations) הן מצבים שבהם מודל בינה מלאכותית (כמו צ'אטבוטים, מחוללי טקסט או תמונות) מייצרים תוכן שנשמע או נראה אמין, אך למעשה הוא שגוי, מנותק מהמציאות או פשוט מומצא.
למשל, המודל יכול להמציא עובדות, תאריכים, שמות של אנשים או מקומות, גם אם אין להם כל בסיס במציאות. המודל עשוי לייצר ציטוטים מאנשים מפורסמים, ספרים או מחקרים, למרות שהציטוטים אינם קיימים, ובמקרים מסוימים המודל עשוי לתת תשובה שאינה עונה על השאלה או מספקת הקשר שגוי לחלוטין.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון כאשר משתמשים בכלי הוא כי הוא עלול לסבול מהטיות ודעות קדומות, וזאת מכיוון שהוא ניזון ממידע הקיים באינטרנט, ולכן חשוב להצליב מידע, ולקחת בחשבון שהטיות קיימות בתשובותיו. כמו כן, המידע באינטרנט לצד העושר הרב והיכולת שלו להרחיב אופקים עלול גם לכלול, כמו שכולנו יודעים, כמויות אדירות של פייק ניוז, ולכן זו סיבה נוספת לבקש מ- Geminiאת המקורות למידע שהוא מספק ולבדוק את אמיתות אותם מקורות.
חשוב לציין כי לעיתים Gemini מציג, מבלי שהתבקש, מקורות ותוכן קשור בתוך התשובה ומתחתיה. אלה מקורות מהאינטרנט עם מידע דומה וקישורים למי שרוצה לחקור לעומק.
עוד חשוב לזכור כי גוגל שומרת את השיחות של המשתמשים עם הכלי, לצד מידע נוסף שכולל את הפידבק שהם נותנים לו ואת המיקום שלהם. מצד אחד, זה מספק מידע רלוונטי יותר למשתמשים ומסייע בשיפור המוצר ובהתאמתו למשתמשים, אבל גם עלול עבור אנשים מסוימים להוות פגיעה בפרטיות ולהרתיע אותם משימוש בכלי. ניתן לנטרל זאת על ידי שינוי הגדרות ברירת המחדל כך Gemini לא ישמור את המידע.