מעבירים את זה הלאה | חוי ארנפלד
מי: חוי ארנפלד, בוגרת תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני, המסלול האקדמי המכללה למינהל.
מה: הבעלים של "לימודים לחרדיות", מיזם להנגשת השכלה גבוהה לנשים חרדיות.
חוי ארנפלד היא תופעה יוצאת דופן במגזר החרדי אליו היא משתייכת - מעבר לעובדה שהיא עצמה אקדמאית ובעלת תואר שני, היא פועלת לקידום הנגשת השכלה גבוהה בקרב נשים חרדיות נוספות. "המיזם שלי החל כמשהו חובבני, בעיקר כעזרה לחברות", היא מספרת, "רציתי לסייע לנשים כמוני שנתקלות בקשיים שונים בבואן לרכוש תואר אקדמי לצלוח אותם, ולסיים את התואר בהצלחה".
ארנפלד מציינת כי בפני נשים חרדיות עומדים חסמים רבים בכל הקשור ללימודים אקדמיים. "זה מתחיל בכך שלא מחנכים אותן לשאוף לזה. נשים במגזר החרדי לא שומעות משפטים כמו 'כשתגדלי ותלכי לאוניברסיטה', אין דמויות משמעותיות בסביבה שלהן שעשו מסלול דומה", היא אומרת, "צריך אומץ רב כדי לצעוד בדרך הזו, גם אל מול ההתנגדויות שיש בקהילה החרדית עצמה, בה יש אנשים הרואים בצעד כזה איום וסכנה על החברה החרדית. לכן הרבה מהסטודנטיות מסתירות את הלימודים מהסביבה הקרובה להן. בנוסף, גם כשהן כבר מתחילות את הלימודים הן נתקלות בקשיים הנובעים מחוסר היכרות עם המערכת החילונית ברובה".
ארנפלד למדה את התואר הראשון שלה בקמפוס חרדי בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן, והייתה הראשונה מבין בני משפחתה ומשפחתו של בעלה שסיימה תואר ראשון. ללימודי התואר השני בייעוץ ופיתוח ארגוני של המכללה למינהל הגיעה כשהיא כבר בעלת העסק העצמאי שלה - "לימודים לחרדיות". "אחרי התואר הראשון לא תכננתי להמשיך בלימודים נוספים. חשבתי שאקח כל מני קורסים להרחבת הידע, אבל מהר מאוד הבנתי שישנה חשיבות ללימודים מקצועיים ומסודרים, וזו הסיבה שבחרתי בלימודי תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני של המכללה למינהל. הידע והכלים שקיבלתי מאוד עוזרים בניהול הארגון שעומדת בראשו".
הבחירה ללמוד לתואר נוסף לא היתה נטולת קשיים: "הייתי אז עם שלושה ילדים קטנים, עם עזק בתחילת דרכו, אבל היה לי ברור שאני הולכת לעשות את זה. אין ספק שהעזרה שקיבלתי מרפי גמיש, כיום מנכ"ל המכללה למינהל, סייעה לי להשתלב בלימודים ולסיים אותם בהצלחה".
ארנפלד מציינת כי העובדה שהיא בעלת תואר שני סייעה לה אף להשתלב בתפקיד נוסף אותו היא ממלאת - דירקטורית בחברה הכלכלית בעיריית בית שמש. "התואר נתן לי מעבר לכלים המלווים אותי בעסק שלי כיום, גם את הביטחון שאם יום אחד העסק ייסגר - אני יוצאת לשוק התעסוקה עם משהו נוסף".
עד היום המיזם שהיא מובילה, המעסיק 10 עובדים, סייע כבר לכ-4,000 נשים חרדיות להשתלב בלימודים אקדמיים. המיזם מספק מעטפת הכוללת ייעוץ והכוונה לסטודנטיות וליווי לאורך התואר ואף פועל ליצירת שיתופי פעולה עם האקדמיה שיקלו על נשים חרדיות להשתלב בלימודים, למשל על ידי יצירת קבוצות לימוד נפרדות לנשים. "מה שמניע אותי הוא לעזור לנשים אחרות. לפתוח בפניהן עוד אופציות. השכלה אקדמית היא אמצעי שמאפשר לנשים האלו לעשות שינוי גורף בחיים - בביטחון העצמי שלהן, ביכולת להגשים את עצמן, להגיע ליציבות כלכלית ולהוות מודל", היא אומרת, "זו תחושת שליחות. אם הצלחנו לעזור למישהי שהתלבטה או חששה בשיחת עידוד - עשינו את שלנו. אני זוכה לפגוש סטודנטיות שאומרות שבזכותנו יש להן תואר. וזה מרגש אותי כל פעם מחדש".
לדבריה, הרחבת היכולת של חלקים נוספים בחברה החרדית לרכוש השכלה גבוהה היא אחריות לעומית. "המאמצים על מנת שזה יקרה צריכים להיות של כל חלקי החברה, ואני גאה לקחת בכך חלק".