פסיכולוגים בשירות תהליכי מיון: כיצד מסייע רקע בפסיכולוגיה בתחום גיוס עובדים?
תחום משאבי האנוש כולל תפקידים רבים ושונים, ולכן מושך אליו אנשים בעלי רקע מגוון. למי שרוצים להשתלב בתחום משמעותי ומעניין זה, חיוני שתהיה הכשרה במשאבי אנוש, אבל אין ספק כי הם יכולים להפיק תועלות רבות מכלים מעולמות תוכן נוספים כמו – ניהול, פסיכולוגיה, כלכלה ומשפטים.
אחד העיסוקים במשאבי אנוש שבהם יש יתרון בולט למי שמגיעים עם רקע בפסיכולוגיה הוא תחום הגיוס ומיון העובדים. תהליכי גיוס ומיון נדרשים בכל הארגונים, בעולם העסקי, בשירת הציבורי (כולל הצבא ויתר גופי הבטחון), ובמגזר השלישי. ארגונים בכל ענפי המשק משקיעים משאבים רבים בגיוס העובדים והעובדות המתאימים, מכיוון שלגיוס של אנשים לא מתאימים יש עלויות רבות – עלות הגיוס, עלות ההכשרה ועלות החלפת העובד לאחר שהתגלה כלא מתאים. לכן, יש חשיבות רבה בהקפדה על תהליך מיון עובדים איכותי, העושה שימוש נכון ונבון בשיטות מיון הרלוונטיות לצרכי הארגון ולהגדרות התפקיד.
ד"ר אולג קומליק, ראש החטיבה לניהול ומשאבי אנוש בחוג למדעי ההתנהגות של הפקולטה למדעי האדם והחברה, מציין כי למי שמגיעים עם רקע אקדמי בפסיכולוגיה יש מספר יתרונות בכל מה שקשור להשתלבות בתפקידי גיוס.
1. ניסיון רב בשיטות מחקר: בתואר ראשון בפסיכולוגיה שמים דגש רב על שיטות מחקר כמותניות ואיכותיות, והרקע הזה יכול לתרום משמעותית בתחום גיוס ומיון עובדים. "תחום הגיוס היום מבוסס על דאטה, ונדרשים אנשי ונשות מקצוע שיכולים לעצב מערך גיוס ומיון מהימן ולנתח את הנתונים בצורה מעמיקה ויסודית", אומר ד"ר קומליק, "לכן בתפקידים בעולמות הגיוס והאבחון יש יתרון למי שלמדו תואר ראשון בפסיכולוגיה עם התמחות במשאבי אנוש".
2. היכרות עם נפש האדם ודרך קבלת ההחלטות האנושית: תואר בפסיכולוגיה נותן ללומדים וללומדות כלים רבים המסייעים בהבנת אישיות האדם ובניתוח תהליכים פנימיים וקוגניטיביים. כלים אלו יכולים לסייע כמובן גם בכל מה שקשור לאבחון של מועמדים חדשים, בחינת התאמתם לתפקידים של עובדים ותיקים המועמדים לקידום – כל זאת בהתחשב באופי המשימה, והתאמתם לארגון באופן כללי. "מי שמגיע עם רקע בפסיכולוגיה יכול לתרום משמעותית בכל שלבי הגיוס ובעיקר בשלב הראיונות", מציין ד"ר קומליק. עוד הוא אומר כי ההבנה העמוקה בתיאוריות אישיות יכולה לסייע בהתאמת דרישות התפקיד לצרכי הארגון באופן מדויק יותר, מה שיחסוך לארגון כסף רב.
3. הסתכלות מערכתית: ארגונים רבים כיום עושים שימוש בתהליכי הגיוס במרכזי הערכה. המבחנים במרכזים אלו כוללים ניתוח אישיותי, ניתוח סוציומטרי וניתוח הידע של המועמד/ת. "לבעלי רקע בתחום הפסיכולוגיה יש יכולת לאפיין את המבחנים בצורה מדויקת עבור הארגון וגם היכולת לראות את כל התמונה תוך קישור למה הארגון צריך", אומר ד"ר קומליק. היכולת הזו רלוונטית גם בתהליכי גיוס בהם עושים שימוש בכלי AI בשלבי המיון – הרקע בפסיכולוגיה עוזר לכייל את הכלים לטובת הדרישות הארגוניות, והגדרת מטרות מדויקות עבורם.
4. מחזקים את תהליך המיון האיכותי: תהליך מיון איכותי כולל מבחנים שונים, מרכזי הערכה וכמובן ראיונות אישיים. "כדי לייצר תהליך מיון מקצועי ותקף שעונה על צרכי הארגון, נדרשת הבנה בשיטות מחקר, הבנה במבחני אישיות אינטגרטיבית, ויכולת להתאים את המבחן הרלוונטי לתפקיד המבוקש, ולבוגרי ובוגרות פסיכולוגיה יש את היכולות האלו".
ד"ר קומליק מציין כי עולם משאבי האנוש מציע מגוון רחב של תפקידים מעבר לגיוס – תקשורת פנים-ארגונית, ייעוץ ארגוני, פיתוח למידה, מחקר ארגוני, רווחה, ועוד. "עם זאת, גיוס ומיון הם לרוב נקודת הכניסה לתחום, שכן הם מספקים היכרות מעמיקה עם צרכי הארגון ועם הדינמיקות שמעצבות אותו. לכן, גם אם השאיפה היא תפקידים אחרים במשאבי האנוש, התחלה בתפקידי גיוס היא קרש קפיצה מצוין".
ד"ר אולג קומליק, ראש החטיבה לניהול ומשאבי אנוש בחוג למדעי ההתנהגות של הפקולטה למדעי האדם והחברה