איך להצליח בפרויקט הגמר במדעי המחשב? מדריך לסטודנטים ולסטודנטיות
פרויקט הגמר בפקולטה למדעי המחשב נחשב לגולת הכותרת של הלימודים. במהלך שנת הלימודים האחרונה עובדים הסטודנטים והסטודנטיות על פיתוחים טכנולוגיים, מתחומים שונים, כשהם מלווים במנטורים ומנטוריות מהתעשייה ומסגל המרצים. פרויקט הגמר מהווה הזדמנות להצעת פתרונות טכנולוגים מתקדמים, החל מיישומים מחקריים ועד לפיתוחים חדשניים. בסוף התהליך מוצגים הפרויקטים בפני פאנל שופטים הכולל משקיעים ומשקיעות, חוקרים וחוקרות ואנשי מפתח בתעשיית ההייטק.
לאורך השנים צמחו במסגרת פרויקט הגמר לא מעט מיזמים מוצלחים. אחד מהם הוא Spot.io, חברה אותה הקים עמירם שחר, שנמכרה בהמשך ל-NetAPP תמורת כ-450 מיליון דולר. שחר, שהקים מאז תום הלימודים עוד חברות, הודיע באחרונה על תרומה של 400 אלף שקל לפקולטה למדעי המחשב שמטרתה סיוע לטיפוח הדור הבא של מנהיגים ומומחי סייבר בישראל.
איך תמקסמו את פרויקט הגמר שלכם? לד"ר אליאב מנשה, רכז פרויקט הגמר ומרצה בפקולטה למדעי המחשב, יש כמה דגשים:
1. הכל מתחיל ונגמר בעבודת צוות: העבודה על פרויקטי הגמר נעשית בקבוצות, ולכן ליכולת לעבוד ביחד יש השפעה מכריעה על התוצר הסופי. כאשר הצוות מתקשר ועובד בשיתוף פעולה – העבודה תהיה אפקטיבית יותר. נסו להקפיד כבר בשלב גיבוש הקבוצות לבחור לעבוד עם אנשים שאתם יודעים שתהליך העבודה איתם יהיה תקשורתי ומפרה.
2. צאו מהקופסה – אבל באמת: תבחרו נושא שמרגש אתכם. כשסטודנטים וסטודנטיות מתחילים לעבוד על פרויקט שלא באמת מרגש אותם, רמת המוטיבציה תהיה בהתאם וכך גם התוצר הסופי. תחשבו על דברים שמדליקים אתכם, דברים שחסרים לכם ביום יום, במסגרת העבודה, ובעיקר אל תפסלו – תעלו את הרעיונות המטורפים ביותר ותתחילו לבדוק את ההיתכנות שלהם.
3. חפשו קרוב: יש לא מעט סטודנטים וסטודנטיות שעובדים תוך כדי התואר, בין אם ביחידות טכנולוגיות בצה"ל ובין אם בתעשיית ההייטק. אותם סטודנטים נתקלים במהלך העבודה שלהם בצרכים מהשטח להם לא תמיד יש פתרון. התמודדות עם האתגרים האלו במסגרת פרויקט הגמר יכולה להוביל לתוצרים חדשניים ומרתקים. בהקשר הזה – אל תנסו להמציא פתרונות לשווקים שאינכם מכירים. הפתרון שאתם מפתחים צריך להגיע מהיכרות ומהתמודדות אישית. כך, אם אין לכם שום קשר לעולם המסעדנות – אל תנסו לפתח מוצר שיענה על צורך רלוונטי לעולם זה.
4. תתחילו מוקדם: על פרויקט הגמר עובדים בשנה ג', אבל המחשבה עליו מתחילה כבר בסוף שנה ב'. אל תשאירו הכל לדקה ה-90, נסו להגיע מוכנים כבר לתחילת השנה עם רעיון כלשהו (או כמה). יש במכללה אנשי מקצוע מהשורה הראשונה – תנצלו את שעות הקבלה של המרצים והמרצות ותתייעצו איתם על נושאים שנראים לכם רלוונטיים.
5. אל תתאהבו ברעיון שלכם: קחו בחשבון שהרעיון הראשוני שלכם עוד ישתנה. בדרך כלל הרעיון הראשוני הוא עוד בוסרי, ויעבור שינויים לאורך העבודה על פרויקט הגמר. לפעמים בתהליך העבודה על הפרויקט מתגלים קשיים המחייבים סטייה משמעותית מהרעיון המקורי (למשל כאשר יש צורך באישורים רגולטוריים שונים) - תשמרו על גמישות מחשבתית שתאפשר לכם לעשות את השינויים הנדרשים.
ד"ר אליאב מנשה, רכז פרויקט הגמר ומרצה בפקולטה למדעי המחשב.