דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

מנהל מוצר ברפואה דיגיטלית – הדרך למקצוע העתיד

הפריחה של תחום הרפואה הדיגיטלית מגבירה את הביקוש למנהלי מוצר בעלי הבנה בעולם זה. מה כולל התפקיד ואיזה כלים נדרשים על מנת למלא אותו?

טכנולוגיות לאבחון ולטיפול בחולים מרחוק, מכשירים לבישים המספקים מגוון נתונים על מצבנו הפיזי בזמן אמת, ומגוון מוצרים המאפשרים התאמת תזונה ופעילות פיזית בהתאם למדדים אישיים של כל אחד ואחת - הם רק חלק ממגוון הפיתוחים בתחום הרפואה הדיגיטלית.

תחום הרפואה הדיגיטלית חווה בשנים האחרונות צמיחה אדירה, שרק התחזקה בעת מגפת הקורונה. עולם הרפואה כולו ניצב מול אתגרים יוצאי דופן בתקופת התפשטות המגפה שמצד אחד חידדה את הצורך במציאות פתרונות חדשניים המאפשרים אבחון וטיפול בחולים ביתר יעילות, ומהצד השני חידדה את ההבנה כי גם ללא קשר למגפה מסוכנת - שימוש בכלים טכנולוגיים מתקדמים הוא חלק בלתי נפרד והכרחי לענף כולו. על פי נתונים, שיעור המשתמשים בפתרונות מתחום הרפואה הדיגיטלית עומד כיום על 30% לעומת שיעור חד ספרתי טרם הקורונה. נתון נוסף המצביע על התרחבות ענף הרפואה הדיגיטלית הוא תחזית הצופה כי שוק זה צפוי להגיע להיקף של 1.5 טריליון דולר עד 2030.

העובדה כי קיימות יותר ויותר חברות בתחום, לצד התרחבות אימוץ טכנולוגיות מתקדמות על ידי גופי בריאות מסורתיים - מייצרת ביקוש ער לעובדים בענף. "כל הגופים המרכזיים בעולם הבריאות, כולל קופות חולים ובתי חולים, מחזיקים מחלקות של בריאות דיגיטלית. הביקוש לעובדים בתחום הרפואה הדיגיטלית מגיע גם מכיוונן של חברות הפארמה, חברות מחקר וגם חברות ההזנק הפועלות בתחום", אומרת ד"ר פזית עזורי, ראשת ההתמחות ברפואה דיגיטלית בתכנית התואר השני במנהל עסקים של המכללה למינהל. "הפריחה של הענף מייצרת ביקוש לאנשי מקצוע מזן חדש. עד לאחרונה לא היתה הכשרה מתאימה לאנשים אלו. בתחום השתלבו אנשים מעולם העסקים, או הטכנולוגיה או הבריאות. לא היה שילוב של כל התחומים. במרבית המקומות ההכשרה של העובדים נעשתה תוך כדי עבודה, אבל זה לא מספק את הצרכים הרבים של הענף".

לנטרל התנגדויות ולהכיר את הרגולציה

אחד התחומים להם קיים ביקוש ער בענף הרפואה הדיגיטלית הוא מנהלי מוצר. מה בדיוק עושה מנהל מוצר ברפואה דיגיטלית?
מנהל מוצר הוא מי שאחראי על התכנון, הפיתוח, ההשקה והניהול של מוצר או שירות - בהיבט העסקי. תהליך זה כולל את כל מחזור חיי המוצר, משלב הרעיונות והיוזמה ועד פיתוח המוצר והיציאה לשוק.

בעולם הרפואה הדיגיטלית יש מגוון אוכלוסיות קצה, כאשר לכל אוכלוסייה יש צרכים שונים ואופני שימוש שונים במוצר - בין אם זה החולים, המטפלים, והגופים הרפואיים (קופות חולים, בתי חולים). ד"ר עזורי מציינת כי מי שמשתלב בתפקיד של מנהל מוצר בעולם הרפואה הדיגיטלית צריך להגיע עם הבנה עסקית מעמיקה לצד הבנה בתחומי הבריאות והרפואה. "מנהל מוצר רפואי צריך להגיע עם רקע במנהל עסקים - הוא צריך לדעת איך לעשות מו"מ, איך לבנות תקציב, איך להשיג נתונים, איך לעמוד בפני קל ועוד".

במקביל, היא מציינת, אדם כזה צריך להכיר את עולם הרפואה. הוא צריך להכיר את השלבים של פיתוח מוצר/תרופה/טכנולוגיה בעולם הרפואי.
הוא צריך להכיר לעומק את הדרישות הרגולטוריות והאתיות, ולהכיר היטב את השוק והכוחות הפועלים בו. "מנהל מוצר בעולם הרפואה הדיגיטלית צריך גם להיות בעל חשיבה ביקורתית. הוא או היא צריכים להיות מסוגלים לנתח מה יעבוד בעולמות התוכן בהם הם פועלים ומה לא, האם הטכנולוגיה המוצעת מאפשרת יעילות במונחים של עלות תועלת, לדעת איך מטמיעים טכנולוגיה בעולם הזה ואיך להתמודד בהצלחה עם התנגדויות של צוותים ומטופלים", היא מוסיפה.

התמחות חדשה המכשירה אנשי מקצוע לענף הרפואה הדיגיטלית

תכנית התואר השני במנהל עסקים מציעה התמחות חדשה ברפואה דיגיטלית. ההתמחות כוללת 5 קורסים הנותנים תמונת מבט רחבה על התחום. כך, נחשפים הלומדים והלומדות לפרויקטים בתחום הבריאות הדיגיטלית בעולם ובארץ, למערכות בריאות שונות, לתפיסות שונות של התחום במדינות שונות, וזוכים להיכרות מעמיקה עם המאפיינים הייחודים של מערכת הבריאות הישראלית. בנוסף, כוללת ההתמחות פרויקט גמר עם התעשייה במסגרתו הסטודנטיות והסטודנטים מבצעים הטמעה של טכנולוגיות בארגוני בריאות שונים.

הקורס "רפואה דיגיטלית מרעיון למוצר טכנולוגי" הנלמד בהתמחות הוא קורס המספק מגוון כלים למי ששוקלים להשתלב בענף כמנהלי מוצר. הקורס עוסק בשלבים מרעיון למוצר וביצוע (POC (Proof of consent ובאינטגרציה של מוצרים ושירותים בקרב ארגוני בריאות. הקורס מציג את האתגרים באינטגרציה והאתגרים בניהול מוצר וניהול פרויקט להטמעת מוצר דיגיטלי בארגוני בריאות. עוד מספק הקורס כלים ליצירת תהליכים לחיבור עובדים לתהליכי חדשנות, מיומנויות ניהול קונפליקטים ומיומנויות לניהול מו"מ עם עובדים בחברות טכנולוגיות. הקורס מספק כלים לניתוח טכנולוגיות שונות, היכרות עם התהליכים שעוברת טכנולוגיה עד שנכנסת לשוק, היכרות עם הרגולציה בענף, בניית תקציב ועוד.

קהל היעד של ההתמחות החדשה הוא אנשים ממגוון תחומים, כמו מהעולם העסקי, חברות טכנולוגיה וגם אנשי צוות רפואי ופרה רפואי שרוצים לעבוד במרכזי חדשנות בעולמות הבריאות, או כאלו שכבר עובדים במרכזים אלו וזקוקים להכשרה בשביל להתמקצע.