מחקר של סטודנטיות מהחוג לפסיכולוגיה בכתב העת "רוח הספורט"
לא הרבה סטודנטים זוכים לפרסם מאמר בכתב עת, לכן ההישג של 2 סטודנטיות מהחוג לפסיכולוגיה הוא כה מרשים - מחקר של שני קורנפלד ונועה שוקרון יתפרסם בכתב העת "רוח הספורט". המחקר בוצע במסגרת סמינר והנחה אותו ד"ר אסף בלאט.
המאמר, שכותרתו: "הילכו שנים יחד? השפעת מערכת היחסים הזוגית של ספורטאים מקצועיים על ביצועיהם הספורטיביים, והחוויה של בת זוגם", מבוסס על מחקר איכותני שעשו הבוגרות, ונכתב בשיתוף עם ד"ר בלאט.
מטרת המחקר הייתה לבדוק את השפעת מערכת היחסים הזוגית של 8 ספורטאים מקצועיים על ביצועיהם הספורטיביים, והחוויה של בת זוגם. במסגרת המחקר רואיינו ספורטאים מקצועיים המצויים במערכת יחסים זוגית שאורכה לפחות שנה וחצי. הספורטאים היו ממגוון ענפים: כדורגל, כדור יד, נינג'ה ועוד, וגילם הממוצע היה 26.5.
הזוגיות תורמת לביצועים הספורטיביים אבל כרוכה בוויתורים מצד בנות הזוג
"מהמחקר עלו כמה מגמות מעניינות", אומר ד"ר בלאט, "ראינו כי בת הזוג תורמת לרווחת הספורטאי, ומספקת תמיכה רגשית ומעשית חשובה. בנות הזוג, כפי שעולה מהמחקר, נחוות פעמים רבות כדמויות המספקות תמיכה חשובה, ואפילו כדמויות טיפוליות ואף אימהיות. בנוסף, ראינו כי הספורטאים עצמם רואים את הוויתורים שעושות בנות הזוג עבורם במערכת היחסים. ראינו גם כיצד יש הפרדה מאוד ברורה בין הפעילות הספורטיבית לזוגיות וכיצד בנות הזוג 'נעלמות' בסיטואציות מסוימות כמו לפני תחרות גדולה".
לדברי ד"ר בלאט המחקר חשוב כי הוא נותן תמונה ראשונית של מה היא זוגיות בספורט הישראלי. "אין הרבה מחקרים בעולם על זוגיות בספורט באופן כללי, ובחברה הישראלית, הנתפסת כמאצ'ואיסטית, מעניין אף יותר לבדוק את הנושא הזה".
ממצאי המחקר כאמור מראים כי למערכת יחסים זוגית עשויה להיות תרומה חיובית לחוויה ולביצועים של הספורטאים המקצועיים, "אבל חשוב לקחת בחשבון את הוויתורים שעושות בנות הזוג כאשר בוחנים את הבריאות הנפשית הכוללת של הספורטאי. על המאמנים והצוותים המקצועיים לעודד את הספורטאים לקיים מערכת יחסים זוגית תומכת, בריאה ושוויונית שגם מבינה את החשיבות של צרכי בת הזוג", אומר ד"ר בלאט, "למערכת היחסית הזוגית יש השפעה ברורה על הבריאות הנפשית הכוללת של הספורטאי, ומי שמלווים אותו בתהליך הזה צריכים לראות כיצד ניתן לעזור לו לקיים מערכת יחסית זוגית אופטימלית שמצליחה לאזן את הצרכים של שני בני הזוג, לטובת תמיכה בקריירה הספורטיבית".
ד"ר אסף בלאט, מרצה בחוג לפסיכולוגיה, הפקולטה למדעי האדם והחברה.