דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

טיפים ללמידה ושמירה על שגרה בתקופת מלחמה

התקופה הנוכחית גורמת לחרדה וללחץ נפשי, המקשים באופן טבעי על סטודנטיות וסטודנטים רבים. למידה עם חברים, הקפדה על שגרה במצב לא שגרתי הן רק חלק מהדרכים שיסייעו לכם לעמוד במטלות הלימודיות שלכם כעת.


המצב הביטחוני הנוכחי מעמיד את כולם בפני אתגרים מסוגים שונים. האתגרים והקשיים לא פוסחים על הסטודנטים והסטודנטיות, בכל מוסדות הלימוד, ומקשים עליהם לייצר שגרת לימודים תקינה. החשיפה לסיפורים הקשים, לאובדן החיים, לצד הלחימה המתמשכת מייצרים באופן טבעי חרדות ולחץ נפשי מוגבר. אלו, לצד חוסר הוודאות המתמשך, מקשים על היכולת להתרכז במשימות יומיומיות ובלימודים.

איך בכל זאת ניתן לצלוח את התקופה הנוכחית? ריכזנו עבורכם ועבורכן מספר המלצות המסייעות בהתמודדות עם המצב והמאפשרות שמירה על שגרת לימודים תקינה ככל האפשר:

  • לייצר שגרה במצב לא שגרתי

    נראה כי המציאות שלנו כרגע רחוקה מאוד מהשגרה המוכרת, לכן חשוב לייצר שגרה חדשה ומותאמת למצב הנוכחי, כזו שתאפשר לכם ללמוד, לעבוד וגם לקיים חיי חברה. הקפידו לקום פחות או יותר בשעה קבועה בבוקר, גם אם אין לכם תוכניות מוגדרות. התלבשו והתארגנו ואל תישארו בפיג’מה גם אם אין לכם כוונה לעזוב את הבית. החלפת הבגדים וההתארגנות נותנת תחושה של סדר ושקט פנימי. שגרה מספקת תחושת יציבות, לכן קיבעו סדר יום המורכב מכמה פעילויות, הכולל זמן ללימודים, זמן לעבודה, זמן לסידור הבית, זמן ליציאה מהבית להתאווררות, זמן לפעילויות פנאי מסוגים שונים, זמן למשפחה ולחברים ועוד. ככל שהיום שלכם יהיה יותר מסודר ומוגדר, כך יהיה לכם קל יותר לשמור על תחושות הביטחון והשליטה הנחוצות כל כך בתקופה זו.
  • ביחד ננצח, וגם נלמד

    גם אם אתם מאלו שמעדיפים ללמוד לבד, בתקופה כזו ללמידה עם חברים יש יתרונות רבים. נסו לייצר הזדמנויות ללמידה בקבוצות עם חברות וחברים נוספים לתואר. למידה משותפת מייצרת מחויבות - כאשר קובעים מפגשי למידה, הרבה יותר קשה "להבריז" מהם. בנוסף, למידה עם אנשים נוספים יכולה להיות יצירתית ומפרה יותר מאשר למידה לבד. ללמידה יחד יש גם אלמנט חברתי חשוב - שהייה עם אנשים נוספים תורמת לתחושת הביטחון ומסייעת בהפחתת לחצים.
  • מצאו זמן לשחרר אנדורפינים

    לפעילות גופנית יש יתרונות מוכחים רבים בהקלה על מצבי לחץ, שמירה על המערכת החיסונית, שיפור מצב הרוח ושיפור יכולת הריכוז. בין אם מדובר בהליכה קלה בחוץ, בילוי בחדר כושר או תרגול מתיחות בסלון - הקפדה על פעילות גופנית קבועה, גם אם רק ל-10-15 דקות ביום היא חשובה מאין כמוה בתקופה כזו. ואם ממש לא בא לכם לעשות ספורט - תשימו מוזיקה שאתם אוהבים, ריקדו לבד או עם אנשים אהובים, נקו את הבית – העיקר להיות בתנועה.
  • זמן ניתוק

    החשיפה של כולנו לחדשות ולרשתות החברתיות עלתה בצורה משמעותית בשבועות האחרונים. הרצון הזה להיות מעודכנים הוא כל כך טבעי, אבל חשוב לזכור כי יש לו גם השפעות שליליות. חשיפה מוגזמת לעדכונים המעוררים חרדה משפיעה באופן ישיר על תחושת הלחץ, ומקשה עלינו למצוא זמן לדברים חשובים אחרים בחיים, כמו לימודים, קריאה, בילוי עם חברים. לכן, נסו לקבוע זמנים קצובים ביום לעיון בחדשות וברשתות החברתיות (חוץ מעדכונים חשובים לבטיחותכם). בזמן שיתפנה לכם סיימו לצפות בסדרה שבצפייתה התחלתם, קראו את הספר שעליו קיבלתם המלצות חמות מכמה חברים שונים והקדישו זמן למטלות לימודיות.
  • הקפידו על שעות השינה

    שינה מספקת ואיכותית חשובה לבריאות הפיזית והנפשית. אדם בוגר צריך לישון בממוצע 7 שעות בלילה. נסו להקפיד על שעות שינה קבועות, ולהקפיד על הרגלים שיבטיחו שהשינה שלכם תהיה איכותית, כמו הימנעות מאוכל כבד כמה שעות לפני השינה, הימנעות מחומרים מעוררים, הימנעות ממסכים לפחות שעה לפני שנכנסים למיטה ועוד.
  • נפש בריאה בגוף בריא

    בתקופות של לחץ וחוסר ודאות רבים נוטים לפתח הרגלים לא בריאים – כולל ההעדפה של אוכל "מנחם" שלא בהכרח מזין. הקפדה על תזונה מסודרת ונכונה יכולה לסייע בהפחתת החרדה, ולעזור לנו לשמור על עצמנו בתקופה הנוכחית. כאשר נמצאים בבית שעות ארוכות, כפי שקורה בתקופה הנוכחית, המטבח והמקרר "קוראים" לנו. נשנושים בלתי פוסקים לאורך היום ואכילה לא מאוזנת ומוגברת של סוכרים, מלחים ושומנים מעלה את רמות הסטרס בגוף, וגורמת לנו להרגיש עוד יותר בלחץ. הקפידו על ארוחות מסודרות, כולל ארוחות ביניים. אם בא לכם לנשנש – הכינו משקה מפנק (ובריא), דאגו שיהיו לכם שפע ירקות ופירות שטופים, ובאופן כללי תדאגו שיהיה אוכל בריא ומזין בהישג יד. המלצה זו נכונה גם למפגשים לימודיים עם חברים.
  • כוחה של קהילה

    בתקופות לחץ, תקשורת עם המעגל הקרוב אלינו חשובה במיוחד ומוסיפה לתחושת הבטחון שלנו. שמרו על קשר עם המשפחה והחברים, הפקידו לדבר עם הקרובים לכם בתדירות גבוהה, תהיו שם בשבילם כשהם צריכים, ומנגד – תבקשו תמיכה כשאתם מרגישים שאתם זקוקים לה.
  • הקפידו על כניסה לכל השיעורים

    גם אם לא בא לכם, גם אם כרגע אין לכם ממש יכולת להתרכז - כחלק מהניסיון לייצר שגרה הכרחית, הקפידו להיכנס לכל השיעורים, בין אם הם דורשים נוכחות פיזית או בין אם הם מתקיימים בזום. מסגרת לימודית תאפשר לכם לייצר שגרה הכרחית, ותתרום לתחושת היציבות הכה נדרשת כעת.