איך בוחרים תחום לימוד?
מהן השאלות שחשוב שתשאלו את עצמכם לפני שאתם בוחרים תחום לימודים, ומי יכולים לעזור לכם למצוא את התשובות
בשלב מסוים, עבור חלק מהאנשים הוא מוקדם יותר ועבור אחרים קצת יותר מאוחר, עולה השאלה – מה כדאי לי ללמוד? איזה מסלול לימודים הוא זה שיתאים לי ביותר?
השאלה הזו יכולה, אגב, לצוץ מספר פעמים במהלך החיים, כי כיום ברור לכולם שמסלול הקריירה משתנה ומתפתח לאורך השנים, ולעיתים דרך שנבחרה בגילאי 20, פחות מתאימה כבר בגילאי 40 ומעלה.
מה חשוב לשקול בעת שמתלבטים לגבי מסלול לימודים, ומי יכולים לעזור לכם בדרך?
- מה הלב שלכם מבקש? הדרך הנכונה, אולי, היא לחזור לשאלה – "מה אני רוצה להיות כשאהיה גדול?" השאלה הזו ממקדת אתכם ומזכירה לכם מה מעניין אתכם, מה התשוקה שלכם. יש אנשים שהתשובה עבור שאלה זו היא ברורה ומידית, לאחרים ייקח קצת יותר זמן. לאחר שעניתם לעצמכם על השאלה, תבררו מה תחומי הלימוד שיכולים לנתב אתכם למקצוע שמעניין אתכם. עבור חלק מהמקצועות המסלול הוא אחד – מי שמעוניינת להיות רופאה, צריכה לבחור בלימודי רפואה. אבל בתחומים אחרים ישנם כמה תחומי לימוד שיכולים להוביל אתכם ליעד הרצוי. למשל, מי שרוצה לטפל באנשים יכול לבחור בלימודי פסיכולוגיה, או בעבודה סוציאלית או בתואר במדעי ההתנהגות.
את מי שואלים: קודם כל את עצמכם, אחר כך מתחילים בירור איזה תחומים יכולים להתאים לכם על ידי חיפוש באינטרנט והתייעצות עם אנשים העובדים בתחום שמעניין אתכם. - איך זה מתחבר אלי? אחרי שהבנתם מה תחום הלימוד שמעניין אתכם, עכשיו זה הזמן לראות כמה הוא מתאים לנטיות שלכם. מי שרוצה להשתלב בענף ההייטק בתפקידי פיתוח אבל רחוק מאוד מנטיות ריאליות, אולי עדיף שיבחר במסלול אחר. זה לא אומר, אגב, לוותר בהכרח על שאיפת ליבכם רק חשוב לקחת את כל הפרמטרים בחשבון.
את מי שואלים: את עצמכם. את האנשים שמכירים אתכם הכי טוב – משפחה וחברים. כמו כן מומלץ להתייעץ עם היועצים המקצועיים בגופים האקדמיים השונים, הזמינים בדיוק לשאלות אלו, ויכולים לתת פרספקטיבה רחבה יותר. - האם יש ביקוש לתחום בו אני רוצה להשתלב? לא רוצים לנפץ לכם חלומות, אבל לפני שבוחרים בתחום מסוים כדאי להבין מה רמת הביקושים בו, ולאן הוא צפוי להתפתח. כבר שנים לא מעטות, למשל, הביקוש לאנשי הייטק גבוה יחסית, ולכן הסיכוי למצוא עבודה עבור מי שבחר ללמוד תואר במדעי המחשב הוא גבוה. עוד שאלה שהיא פועל יוצא של שאלת הביקוש היא האם התחום שאתם רוצים ללמוד נמצא בעיצומו של שינוי מהותי ואם כן מה הוא? האם המוסדות שאתם שוקלים ללמוד מתכוננים לשינוי זה וכיצד?
את מי שואלים: הדרך הטובה היא להתייעץ עם מכרים/חברים שלמדו את התחום ועוסקים בו, ולקרוא חומרים מעודכנים ממקורות מידע רלוונטיים. - איזו מסגרת מתאימה לי? לא לכולם מתאימה אותה מסגרת לימודית. ישנם אנשים הנזקקים לגמישות רבה יותר כי הם רוצים לעבוד במקביל ללימודים, או זקוקים ליותר זמן פנוי. ישנן תכניות לימוד המאפשרות לימודי ערב לדוגמה, כך שניתן לשלבם עם עבודה. במקביל, עבור מי שמעוניינים להשלים את הלימודים במהירות – ישנן תכניות אינטנסיביות יותר בהן לומדים גם בסמסטר הקיץ.
את מי שואלים: לאחר שהתמקדתם בתחום לימוד שמעניין אתכם, מומלץ להתחיל לבדוק מול המוסדות השונים מה בדיוק הם מציעים, ולעשות את ההשוואה הנדרשת. - מה תנאי הסף ומה נדרש ממני כדי לעמוד בהם? חשוב מאוד לדעת מה תנאי הסף לתחום הלימוד שבו אתם מעוניינים כי ייתכן ודרישות הקבלה יגרמו לכם לשנות כיוון. ייתכן כי ההשלמות שתדרשו לעשות הן כה רבות, שאולי תעדיפו לבחור בתחום אחר, וגם אם תחליטו להשקיע בשנת השלמה – חשוב שתדעו זאת מראש. מנגד, ייתכן כי ישנן הקלות שאתם לא מיודעים להן.
את מי שואלים: את היועצים המקצועיים במוסדות שבהם אתם מעוניינים ללמוד. - תהיו כנים עם עצמכם: שאלה חשובה, ולא כזו שתמיד נשאלת היא – ממה נובעת הבחירה בתחום הספציפי? האם מהרצון להשתכר טוב? כדי להרשים? כדי לשמח את ההורים? כל אחת מהסיבות היא כמובן לגיטימית, אבל לא בהכרח תהווה מניע מספיק חזק שיעזור לכם להשלים 3 או 4 שנות לימוד תובעניות.
את מי שואלים: את עצמכם.
לבחירה בתחום לימודים יש חשיבות רבה לעתידכם המקצועי והאישי, הקדישו לה זמן ומשאבים, וכמו שכבר אמרנו – היא לא חייבת ללוות אתכם עד לפנסיה, אבל חשוב שתעשה בכובד ראש.