דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

לימודי תואר ראשון בזום: 4 יתרונות וחסרונות והשילוב ביניהם

בשנים שחלפו מאז פרוץ מגפת הקורונה חלו שינויים רבים במגוון תחומים – באופן שבו אנחנו צורכים, עובדים, מבלים וגם לומדים.

הגילוי של תוכנת הזום ודומותיה פתח עולמות חדשים: פתאום אפשר להיפגש עם רופא, לעבוד וגם ללמוד מבלי לצאת מהבית. המעבר ללימודים מקוונים היה מהפך משמעותי בעולם האקדמי, ולמרות שהשימוש בזום ודומותיה החל כברירת מחדל, אופן לימוד זה התבסס ככלי משמעותי בעולם ההשכלה גבוהה, ומשפיע עמוקות על האופן שבו לומדים ומלמדים.

אין נתונים מדויקים לגבי היקף השימוש בזום במוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל בתוכניות תואר ראשון, אבל מרביתם מציעים קורסים ספציפיים בזום, אך לא לימודי תואר ראשון מלאים באופן זה.

ללמידה באמצעות זום יש יתרונות רבים, אך גם חסרונות. ישנם מחקרים המצביעים על ירידה במעורבות ובמוטיבציה של סטודנטים בלימודים מקוונים, בעוד מחקרים אחרים מצאו כי סטודנטים מסוימים דווקא משגשגים בסביבה הווירטואלית.

למה כן?

גמישות: לימודים באמצעות זום מאפשרים לסטודנטים ולסטודנטיות לא להיות כבולים למיקום ספציפי, וכך הסטודנטים יכולים להצטרף להרצאות מכל מקום כמעט – כל עוד יש חיבור לאינטרנט. הגמישות הזו מקלה על סטודנטים רבים ומאפשרת להם לצלוח את הלימודים ביתר קלות.
נגישות: לימודים מקוונים פותחים את האפשרות ללימודים גבוהים בפני קהל רחב ומגוון יותר, כולל אנשים עם מוגבלויות או כאלה המתגוררים באזורים מרוחקים.
גיוון: השימוש בזום מאפשר לאוניברסיטאות ולמכללות להציע מגוון רחב יותר של קורסים, כולל קורסים אותם מנחים מומחים בתחומים שונים, שלא יכלו לעשות זאת לולא השימוש בטכנולוגיה הספציפית.
חיסכון בעלויות: לימודים מקוונים יכולים להיות זולים יותר מלימודים פרונטליים, הודות לחיסכון בעלויות הקשורות במעבר למקום הלימודים.

למה לא?

חוסר באינטראקציה חברתית: קשה יותר ליצור קשרים חברתיים עם מרצים וסטודנטים וסטודנטיות אחרים בסביבה מקוונת. 
קושי בשמירה על מוטיבציה: כאשר זה רק המחשב ואתה, קשה פעמים רבות לשמור על מוטיבציה ולנהל נכון את תהליך הלמידה, מפני שלא כולם יודעים לנהל למידה עצמאית באופן יעיל. במקביל, גם למרצים ולמרצות עצמם קשה לעיתים לנהל את ההרצאה באופן יעיל כאשר זו מתקיימת בזום.
פחות מעורבות: חוסר הנוכחות הפיזית בכיתה עלול להוביל להרגשה של ריחוק, להפחתת תחושת האחריות האישית ולרצון להשתתף ולהביע דעה. לכן לעיתים, בסביבת זום, סטודנטים וסטודנטיות נוטים להיות פחות מעורבים בדיונים ופחות להשתתף באופן פעיל בהרצאות.
בעיות טכניות: התלות בטכנולוגיה, מתקדמת ככל שתהיה – עלולה לייצר אתגרים, ותקלות טכנולוגיות יכולות לשבש את תהליך הלמידה.

לימודים בזום הפכו לחלק בלתי נפרד מהנוף האקדמי. לימודים אלו, על אף האתגרים השונים, מציעים יתרונות רבים. כדי למקסם את יעילות הלמידה מומלץ לשלב בין המרחב הפיזי לדיגיטלי באופן מותאם לצרכי הסטודנטים והסטודנטיות.

המכללה למינהל - ממקסמים את היתרונות על ידי למידה משולבת

במכללה למינהל אנחנו משלבים טכנולוגיות מתקדמות בתהליך ההוראה שלנו כבר שנים רבות. בתור גוף שמוביל חדשנות מיום הקמתו, זיהינו את היתרונות הרבים שיש ללמידה בזום, והרחבנו את השימוש בלמידה זו כחלק מתפיסה כוללת של למידה משולבת המאפשרת לסטודנטים לשלב את היתרונות בין כל העולמות: שילוב דינמי וגמיש בין מפגשים פנים אל פנים, שיעורים מקוונים וצפייה בהקלטות של שיעורים והרצאות. שילוב זה יוצר סביבת למידה עשירה ומגוונת.

רוצים ורוצות לשמוע עוד? מוזמנים לפגישת ייעוץ אישית!