טיפול פסיכולוגי הנו שם כללי למגוון שיטות בהן עוזר איש מקצוע מיומן לאדם הפונה אליו עם בעיה. בגלגולו המודרני, קרוי הריפוי בדיבור פסיכותרפיה, וזהו שם כללי לשיטות טיפוליות שונות, המכוונות להשגת שינוי משמעותי באיכות חייו של האדם ובהתנהגותו, ולהקלת מצוקותיו. בטיפול שכזה יושבים המטפל והמטופל יחד בחדר ומשוחחים.
המטופל מדבר על כל נושא שמעסיק אותו, מתאר רגשות, מחשבות, חלומות, ומביא אירועים מחייו המעסיקים אותו. המטפל עוזר למטופל להגדיר את בעיותיו, להבינן ולפתרן. במהלך השיחות, מעלה המטופל גם זכרונות וחוויות מעברו, ולומד לדעת כיצד אלה עיצבו אותו והשפיעו עליו. בתהליך זה מתאפשר יציאה מתחושות "תקיעות" והגדלת מרחב הבחירה והחופש האישי. באמצעות הרחבת המודעות, יצירת קשרים בין עבר להווה, והקשר הרגשי שנוצר בין מטפל למטופל, מושגות המטרות הטיפוליות הייחודיות לכל אדם.
כולנו סובלים מקשיים כאלו או אחרים בחיינו. חלקם נראים לנו פתירים, זמניים וסבילים, חלקם נחווים על ידינו ככואבים ומתמשכים, וחלקם אף כרוכים בתחושה קשה של משבר המלווה בתסכול, בלבול ולעיתים אף מידה של דיכאון. לעיתים תחושות קושי ומתח מלווות גם אירועים חיוביים בחיינו, המציבים אותנו על פרשת דרכים וצופנים בחובם שינוי גדול ומשמעותי בחיים ( חתונה, מעבר לגור עם בן זוג, סיום לימודים, לידה וכד").
קשיים והתמודדויות אלה לעיתים מלווים בסימפטומים המפריעים לתפקוד ולאיכות החיים שלנו. סימפטומים אלה יכולים להיות: חרדה, מחושים גופניים, אכילת יתר או לחילופין אובדן תאבון, קשיי ריכוז ולמידה, חוסר שינה וכד".
גם כשאין סימפטומים מוגדרים שכאלה, קשיים כגון אלה שצוינו, מלווים בתחושת מצוקה וכאב ועלולים לערער את תחושת הביטחון בעצמנו ואת האמונה שלנו ביכולתנו להגשים רצונות ומטרות ולבנות את חיינו בצורה חיובית וטובה לנו.
קשיים אישיים אינם מעידים על "כשלון" או "בעייתיות". אלו הם קשיים לגיטימיים,המלווים התמודדות אמיתית ואינטגרלית עם לחצי החיים ומורכבותם. נטייתנו היא לפתור קשיים אלה כמה שיותר מהר בכדי לחזור לתפקוד שגרתי ותקין, אך במקבילניתן לראות בהם גם הזדמנות לשינוי, התפתחות אישית ועיצוב מחדש של הרגלים, אמונות וסגנון חיים, שאולי כבר אינם כה מסתגלים ותואמים לצרכינו המשתנים. טיפול וייעוץ פסיכולוגי מאפשרים התמודדות עם קשיים אלה ברמות שונות ובדרכים מגוונות התואמות את צרכי הפונה ואת אופי קשייו ולבטיו.
הפניה לטיפול או ייעוץ מעוררת חששות רבים; מה זה אומר עלי? מה יגידו? האם זה אומר שאחרי שאפנה לטיפול אשתנה ואהפוך לאדם אחר? כולנו מצפים מעצמנו להיות חזקים, עצמאיים ולהתמודד עם בעיותינו בכוחות עצמנו, או בעזרת משפחה וחברים, וקשה לעיתים להכיר בכך שעליי להיעזר באיש מקצוע. יחד עם זאת כיום יש הכרה גוברת והולכת בכך שכל אדם יכול להיתרם רבות מייעוץ מסוג זה בכל הקשור לשינוי דפוסי התמודדות בלתי מסתגלים ולשיפור איכות חייו.
חששות מ"להפוך לאדם אחר" טבעיים לתחילת טיפול ולכל תהליך של שינוי וויתור על הרגלים ישנים, אך הם מתפוגגים בהדרגה, כאשר מגלים שהאישיות היא מבנה יציב שאינו משתנה בקלות. השינוי המתרחש בטיפול הוא בעיקר הפחתת המצוקה ופיתוח כלים להתמודדות טובה יותר עם החיים.
הפניה לאיש מקצוע שונה מהפניה לחבר או בן משפחה, שכן המטפל מקדיש את כולו להקשבה וסיוע למטופל ואינו מכניס את ענייניו האישיים. הוא מאפשר למטופלים לבטא את סודותיהם הכמוסים ללא חשש שיהיה לו אינטרס כלשהו והוא ישתמשבמידע הזה לצרכיו.
כמו כן, הפסיכולוג לומד בהכשרתו להגיב לדברי המטופל באופן שונה מחבר. תגובותיו מסייעות למטופל להבין עצמו ולהשתנות ויש בהן יותר מאשר תמיכה והבעת אהדה בלבד. המסגרת הטיפולית אינה שיפוטית, ועיקרה אינו מתן עצה ופתרון חיצוני דווקא, אלא לעודד, בתהליך של מודעות והתפתחות אישית, את המטופל למצוא את הפתרונות הנכונים לו, לפתח את בטחונו העצמי ואת כישוריו הייחודיים, ולתת לו כלים להתמודדות עם קשיים ולבטים בהמשך חייו.
על פסיכולוגים חלה חובת שמירת סודיות וחסיון רפואי. כל השירותים הניתנים ע"י מכון טריאסט שריג הם דיסקרטיים לחלוטין ואינם מדווחים לגורם כלשהו בממסלול האקדמי ומחוצה לו, אלא אם כן ביקש זאת הסטודנט.
תקופת הבגרות המוקדמת (גילאי 20-30), היא תקופה של צמיחה, התבגרות והתפתחות, צומת חשוב בין הילדות והנערות לבין הבגרות. בתקופה זו מתעוררות שאלות חשובות הנוגעות לזהות המתגבשת.
המבוגר הצעיר מתחיל להכיר את עצמו דרך פעולותיו והחלטותיו, ונושא באחריות רחבה ומורכבת ביחס לנושאים כגון: פרנסה, קריירה,זוגיות ומשפחה. רבים מתמודדים עם שאלות הנוגעות להתחלה של חיים עצמאיים מחוץ לבית, או הגדרה מחודשת של הקשר עם ההורים במונחים של נפרדות ועצמאות.
במישור הבינאישי שאלות של מחויבות והגדרת רצונות הופכות להיות חשובות יותר: מה מקומי בחברה, אילו קשרים אני יוצר ואיך אני מגדיר עצמי בתוכם, מה בין התנהגות מוחצנת למופנמת יותר. במישור הזוגיות קשרים נוצרים ונבדקים, ועולות שאלות סביב אינטימיות, מיניות ובחירת בן זוג. לעיתים קרובות עולות שאלות כואבות הנוגעות לאמון, אכזבה, פער בין ציפיות למימושן והתמודדות עם פרידה. במישור המקצועי, מתקבלות החלטות בעלות משקל בכל הנוגע לקביעת מסלול הקריירה.
בנוסף על כל אלה אוכלוסיית הסטודנטים מתמודדת עם רמה גבוהה של עומס, שילוב של עבודה עם לימודים, רמת תחרותיות גבוהה וצורך גבוה להוכחה עצמית. כמו כן, נדרשים הסטודנטים להשתלב במסגרת אקדמית על כל המשתמע מכך; בתחילה ישנו "שוק" ראשוני והסטודנט נדרש להבין את כללי המוסד ודרישותיו, לפתח דרכים יעילות להתמודדות עם חומר לימודי מורכב, מופשט ורב, ולעמוד במתח והלחץ הכרוכים במבחנים ובהגשת עבודות. הלימודים במוסד אקדמי דורשים התמדה
בהשקעת מאמצים לאורך זמן, התמודדות עם תסכולים, ומשמעת עצמית. בהמשך, עם סיום התואר נדרש הבוגר להתמודד עם שאלות הנוגעות לבחירת תחום עבודה רלוונטי ולפער שבין הלימודים התיאורטיים לבין הקורה בפועל בשטח.
עלות שעת טיפול פסיכולוגי ליחיד או לזוג 240 ש"ח.
עלות השתתפות בטיפול קבוצתי 775 ש"ח לחודש (4-5 פגישות).