דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)

תמצית הרצאה: מחשב תבוני | דוד בר, מנהל קהילת ביג דאטה ישראל ומוביל יחידת פתרונות קוגניטיביים למגזרים @ IBM

ההרצאה התקיימה במסגרת כנס: BIG DATA פנינו לאן? - הזדמנויות וסיכונים

האם אנו מתקרבים לזמנים של מחשב תבוני ומהו בכלל מחשב תבוני?

מבחינת עולם הפתרונות הטכנולוגיים מחשוב תבוני בתקופתנו עתה נקרא מחשוב קוגניטיבי. את תקופת המחשוב הקוגניטיבי מובילה IBM בשנים האחרונות עם הקמת פלטפורמת המחשוב הקוגניטיבי – ווטסון.

בתחילה הוקם ווטסון לצרכי תחרות במשחק הג'פרדי האמריקאי אולם מאז הפלטפורמה משמשת תעשיות רבות, החל מטיפול וחקר מחלת הסרטן-רפואה, ניתוח וביצוע פעולות בשווקים פיננסיים והשקעות דרך למידה מותאמת אישית – חינוך ועד לנושאים כמו וידאו, אופנה, מתכונים ועוד.

מאפייני המערכות הקוגניטיביות הנם: הבנה, גילוי והסקה, למידה ואינטראקציה מובנת (Understand, Reason, Learn & Interact).

המחשב התבוני (הקוגניטיבי) יכול לשמש לא רק בפן הטכני של איסוף מידע וניתוחו, אלא גם כממלא תפקיד בתהליך קבלת ההחלטות. ווטסון היא פלטפורמה שמאפשרת פיתוח מערכות תבוניות המחקות את המחשבה האנושית, לא לשם "החלפת האדם במכונה" אלא כאמצעי עזר להעצמת האדם ויכולותיו (כלומר "עזרה לאדם"); המחשב לא מתעייף, המחשב הרבה יותר מהיר, הוא זוכר הכל והיום הוא גם יכול להבין יותר טוב, ללמוד מהניסיון ומהמשוב ולתקשר עם האדם בצורה טובה יותר.

מחשוב תבוני/קוגניטיבי משמש למערכות AI. מערכות AI אינן רק מערכות Artificial Intelligence (בינה מלאכותית) כאמור, אלא ואולי אף חשוב מכך בתקופתנו, מערכות Augment Intelligence (אינטליגנציה מוגברת).

כבר היום – ווטסון, הפלטפורמה הקוגניטיבית שנמצאת בענן - יכולה לשרת ארגונים גדולים כקטנים ויכולה לשמש לפיתוח ערך מוסף תחרותי ייחודי.

כמובן, מתעוררות שאלות מוסריות. למשל: סגן ראש ממשלת סלובקיה – נתן דוגמה בכנס סייבר טק 2017 – למערכת של בינה מלאכותית למכוניות אוטונומיות... מה יקרה באירוע חריג של קונפליקט לפני תאונת דרכים, מה תחליט המכונית האוטונומית? האם לדרוס את הולך הרגל (ואז הנוסע ינצל) או לסטות לכיוון מצוק ולהרוג את הנוסע?

איך האלגוריתם צריך לנהוג?

מה הרגולציה תגיד בעניין?

לפרטים נוספים:

דוד בר davidbar@il.ibm.com

או בלינקדאין https://www.linkedin.com/in/davidbar/

קהילות ביד דאטה בישראל בפייס בוק http://alturl.com/x4i95 ובלינקדין http://alturl.com/jk8vs