BIG DATA פנינו לאן? הזדמנויות וסיכונים - דברי פתיחה:
ד"ר איריס סורוקר, שופטת בדימוס, מנהלת מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה
אני מברכת אתכם בבואכם ובהשתתפותם בערב העיון כאן במכללה למנהל ומקווה שיהיה זה ערב מלמד ומהנה.
יצחק קאול, שלכבוד הוצאת ספרו "מחובר" מוקדש הערב הזה, הוא איש של מהפכות תקשורתיות. ממשרד התקשורת - שם שימש כסמנכ"ל וכמנכ"ל, אל הקמת רשות הדואר - בה כיהן כמנכ״ל הראשון, ואל עולם הטלפוניה של בזק – גם שם היה קאול מהמייסדים. קאול היה יוזם ושותף, מייסד של מהלכים גדולים שהניחו את תשתיות התקשורת בישראל.
כאשר חשבתי על נושא מעניין לכנס, המהפכות התקשורתיות שקאול קידם הובילו אותי אל המהפכה התקשורתית העצומה המתחוללת ומתהווה בעת הזו, הולכת וצוברת תאוצה לנגד עיננו ממש, דינמית מעין כמותה, היא מהפכת הביג דאטה. במידה רבה, כולנו שותפים לה, גם אם בדרך פסיבית ובלתי מודעת. הביג דאטה - הערב נברר מהו המושג הזה - אותו מידע עצום, רב ומגוון הזורם ברשתות האינטרנט בהיקפים שהם כמעט בלתי נתפסים, מתואר בספרות המשפטית באמצעות שלוש פעמים של האות V:
Volume : ההיקף העצום של הנתונים
Variety : המגוון העצום של מקורות המידע
Velocity : המהירות הרבה שבה המידע זורם ומתחדש.
הביג דאטה, זוהי ללא ספק המהפכה התקשורתית הגדולה והעוצמתית של ימינו. היא משנה צורות תקשורת בין אנשים, היא משנה דפוסי רכישה, היא משנה שיטות מחקר ואיסוף נתונים, היא משנה כיווני מחשבה ואת הדרך שבה אנו תופסים את העולם. זו מהפיכה המשנה - וצפויה עוד לשנות - אורחות חיים.
כאשר ביומן שלי רשום שעלי לצאת לאורי הפיסיותרפיסט שלי ביום רביעי, התזכורת הקופצת מציעה לי את הכתובת של אורי ואת מסלול הנסיעה מהמקום שבו אני נמצאת ואל היעד, בדרך הקצרה והמהירה ביותר. ואני מעולם לא רשמתי את הכתובת של אורי, אך הטלפון איכן את מקומי, והמידע הזה - נרשם.
כשאני פותחת את אלבום התמונות האלקטרוני שלי, אני מוצאת שהתמונות של כל המשפחה סודרו, ביד נעלמה, לפי אנשים, מקומות, וזמנים, מבלי שידי היתה בכך. מישהו הקצה לסתיו בני אלבום נפרד המוקדש לו, תמונותיו בחתכים לפי זמנים ולפי מקומות: סתיו מינקות לבגרות, מגיל שנה עד עכשיו, באותו אלבום אלקטרוני -- ככל הנראה באמצעות תוכנה המזהה פנים של אנשים גם בחלוף השנים.
ושעה שביקשתי לתכנן טיול לוורשה לפסח הקרוב, גלשתי לאתר התיירות הרשמי של פולין ובתוך שניות קיבלתי שלל הצעות לדירות נופש, לשכירת רכב, לקניונים ולמסעדות, בוורשה ובסביבתה, גם טיולים מאורגנים לקרקוב השכנה. לא יזמתי דבר מכל זה, אבל אני מודה שהמידע העצום שהגיע אלי עזר לי לתכנן טיול שהולך להיות נהדר.
האם האלגוריתמיקה, שאוספת עלינו המשתמשים נתונים עובדתיים, שבונה לנו פרופיל צרכני, ששולחת אלינו פרסומות, שמציעה לנו לרכוש מוצרים במחירים המותאמים באופן אישי לגולש, שמתעלת אלינו כתבות המנוסחות באופן ייעודי כדי לענין את הקורא - כי כך האלגוריתם זיהה אותי במחשב -- האם הדרך הזו מגדילה את רווחתו של הפרט? האם היעילות המדהימה באמת מעצימה את חירותנו? עד כמה עלינו לחשוש שהטכנולוגיה הכל כך משוכללת הזו מתבנתת את הזהות שלנו, ואולי דווקא מחלישה את הכח לבחור באמת. עד כמה האלגוריתמיקה העושה שימוש כל כך יעיל בביג דאטה - מתייחסת אל הפרט במידה לא מבוטלת כאל אובייקט.
כאשר אותה תופעה ממש יוצרת גם טוב וגם רע, כאשר לביג דאטה יש כל כך הרבה מה להציע לנו אך גם לשלול, אז נפתח מקום לדיון ויש ענין למחקר, לשיח, להפקת תובנות. ממרומי הגיל והנסיון אני יכולה להציע לכם שבסופו של יום יהיה עלינו לאמץ נוסחה מאזנת: כזו שמפיקה מהביג דאטה את המיטב, אך גם ממזערת את הסיכונים: מקטינה את הפלישה לפרטיות האנושית שדומה שהיא הולכת ומתפוגגת, ומנסה למנוע את האשליה האינטרנטית אודות אובייקטיביות ושוויון. ובעיקר: שומרת על האוטונומיה של הפרט לעשות בחירות שהן באמת בחירותיו, מודעות ומושכלות.
וזו בדיוק מטרת הכנס היום: לעורר ענין, לחשוף את הצדדים הניגודיים של התופעה, לגרות את המחשבה האקדמית ולהזמין מחקרים שירימו את המסך ויראו לנו מה קורה פה באמת ואיזו רגולציה ראוי לאמץ.
שורה ארוכה של מרצים מכובדים הגיעה לכאן היום לעסוק בנושא. ירצו בפנינו חוקרים מהאקדמיה, נציגים של התעשייה, משפטנים, וכן רגולטורים. בבואם לכאן היום, המרצים היקרים וגם אתם הקהל מכבדים את מר קאול, וכמובן - את פרופ׳ מאיר חת היקר - התורם שבזכותו הוקם המרכז לחקר התחרות והרגולציה במכללה למינהל. נצא אל הדרך. הכנס אורגן בתבנית ההרצאות המפורסמת של הרצאות טד: .המרצים התבקשו להכין הרצאות קצרות ומעוררות השראה. במידה רבה, זו תהיה ארוחת טעימות, ואני מקווה שהיא תהיה טעימה במיוחד.