דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת ברפורמה בחוק ההגבלים העסקיים
הדיון התקיים בנובמבר 2018
ד"ר איריס סורוקר, מנהלת מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה, מברכת את רשות ההגבלים העסקיים על הצעת החוק, על השקיפות והמקצועיות שבה רשות ההגבלים העסקיים, בראשה של עו"ד מיכל הלפרין, מתנהלת.
ישנם שני נושאים בהצעת החוק שדורשים עיון מחדש:
הנושא הראשון נוגע להגדרת מנופולין. ההגדרה קובעת מתי "השער" נפתח והחוק חל. צריך לשאוף למצב דברים שיהיה כמה שיותר מוגדר, ברור וענייני. הרצון הוא לשנות את המונח "נתח שוק" ל"כוח לשוק" – זהו מהלך נכון. אך כאשר עושים שינוי כה דרמטי ממונח שהוא טכני שגם לגביו ישנן שאלות של פרשנות ועוברים להגדרה ערכית ואיכותנית של כוח שוק – מגיע לשוק שההגדרה תהיה ברורה, ותכלול פרמטרים כמו ריכוזיות, חסמי כניסה, נתח שוק, ניתוח מחירים – כל זאת במסגרת פרמטרים קבועים שיכול שישאירו פתח לשיקול דעת. מפני שכך שהשוק ידע כיצד להתנהל.
הנושא השני, עיצומים כספיים. במרכז חת חוקרים את נושא העיצומים הכספיים בהיבט רחב מאוד. במסגרת המחקר אנו מראיינים נציגים הרשויות השונות, אוספים החלטות, מנתחים דברי חקיקה – של משרד התקשורת, רשות ניירות ערך, רשות הגנת הפרטיות, רשות הגנת הצרכן ורשות הגבלים עסקיים. חשוב להדגיש שיש לתת למפרים הזדמנות לטעון בפני ערכאה שהיא ניטרלית ואובייקטיבית כמו כל הליך בו אזרח עומד מול רשות. עיצומים כספיים חודרים למקומות שלא היו שם קודם לכן. מצב בו התקרה נפתחת ומשאירים את ההחלטה לפקיד או לרגולטור זה או אחר, ללא ועדה מכריעה אובייקטיבית – זהו מצב בעייתי, ולכן ועדה שכזו עתידה לשרת את טובת הרשות והן את טובת הציבור.