דלג לתפריט ראשי דלג לתוכן העמוד דלג לתחתית הדף (מקש קיצור 2)
לרישום ומידע נוסף השאירו פרטים

להפסיק להרצות ולהתחיל ללמד!

החדשנות הטכנולוגית משנה סדרי עולם ומטלטלת את ההוראה האקדמית בארץ ובעולם. אנחנו נדרשים היום להכשיר את הלומדים שלנו למקצועות שאנחנו עדיין איננו מכירים, ללמד אותם להתמודד עם בעיות שעדיין אינן קיימות ולהשתמש בטכנולוגיות שטרם הומצאו.

 

איך עושים את זה? מלמדים באמצעות שיטות הוראה חדשות המדגישות את המיומנויות הנדרשות להשתלבות בעולם התעסוקה והמחקר בעתיד. הפדגוגיות החדשניות מעמידות במוקד תהליך ההוראה והלמידה את הסטודנט! המרצה מפנה את במת ההוראה הפרונטלית לטובת שיטות הוראה המבוססות על מעורבות גבוהה מאוד של הסטודנט ושילוב של טכנולוגיות הוראה מתקדמות. 

11 סדנאות לשילוב פדגוגיות חדשניות

להצית את ההתלהבות מהלמידה!

לעצב תרבות של מצוינות בהוראה!

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

PBL היא גישה פדגוגית המבוססת על איתור בעיות, הגדרתן ופתרונן בדרכים מגוונות במסגרת עבודת צוות בתהליך לימודי מרתק בהנחיית המרצה כך, שהיא מזמנת לסטודנטים למידת חקר מעמיקה ויסודית ברמות חשיבה גבוהות. התמודדות הקבוצה עם "הבעיות הבלתי מוגדרות" מחייבת שיתוף פעולה, דיונים, קבלת החלטות, חשיבה ביקורתית ויצירתית, חשיבה אינטרדיסציפלינרית, פרזנטציה בכיתה, תפוקות למידה ממוקדות ושימוש בטכנולוגיות חדשות בהוראה. השיטה צוברת תאוצה בהשכלה הגבוהה בעולם ובארץ הן בעקבות המהפכה הדיגיטלית שחודרת לכיתות הלימוד ומאפשרת חיפוש במאגרי מידע עצומים ושילובם בתהליך הלמידה והן על רקע מאפייני הלמידה של דור ה-Y התואמים את היסודות הגלומים בשיטה.

בסדנה נלמד כיצד ניתן להמיר רעיונות מתחומי לימוד שונים ל –PBL? מהם שלבי השיטה? מהם שלושת היסודות להצלחת ה ?PBL-האם ראוי להעריך את התהליך או את התוצר? האם המרצה 'מפסיק להעביר ידע'? מה תפקידו בתהליך? ובעיקר נבחן דרכים לשילוב השיטה בכיתה.

הסדנה תתבסס על לימוד יסודי של השיטה באמצעות הדגמה מתחומי דעת שונים.

הנכם מוזמנים ליהנות מסדנה חווייתית ונועזת המשלבת תיאוריה ופרקטיקה ותוצריה מוגשים לסטודנטים בתצורתם המרתקת והעשירה ביותר. סדנה זו, מגדירה מחדש את חוויית הלמידה ומגלה את התשוקה החדשה להוראה.

 

בפיתוח סדנה זו הושקעו מאמצים רבים כדי ליצור בכיתה אקלים לימודי מלא חיים המבטיח השתתפות מלאה, מוטיבציה שתמריא אל על והבנה ברמה גבוהה ביותר של חומר הלימוד. הסדנה תוכננה בהשראת מאפייני הלמידה של הדור הדיגיטלי כדי לאפשר להם התנסות עוצרת נשימה ומאתגרת ביותר עם נגיעות משמעותיות שיכשירו אותם לעולם המחקר והתעסוקה.

 

המשתתפים בסדנה יקבלו את כל הכלים האפשריים כדי ליישם את השיטה בקלות ובהנאה כולל ליווי בשלבי היישום.

מבין נושאי הלימוד:

  • מהם 5 העקרונות החיוניים ב-TBL?
  • כיצד יוצרים צוותי למידה אפקטיביים מקבוצה?
  • מהם 7 שלבי הלימוד ההכרחיים?
  • כיצד בוחרים מתי ליישם למידה בצוותים?
  • כיצד מעריכים את תוצרי הלמידה בצוותים?
  • מדוע השיטה מתאימה להוראה בדור הדיגיטלי?
  • כיצד לשלב טכנולוגיה לצרכי למידה והערכה?
  • דרכי יישום במרחבי למידה עתידניים (FLS)

 

הסדנה היא חווייתית, מרתקת, מותאמת להוראה בדור הדיגיטלי והכרחית להוראה במרחבי למידה עתידניים.

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

למידה מבוססת-סימולציה היא שיטת הוראה המשולבת בקורסים אקדמיים מגוונים, המאפשרת התנסות בסימולציה (הדמיה) אותנטית של סיטואציות לימודיות שתוכננו מראש בהתאם למטרות הקורס.

 

בסימולציה משתתפים סטודנטים שמשחקים בתפקידים מגוונים, כגון: מנהלים, עובדים, נציגי רשויות, שופטים, כלכלנים, חברי ממשלה ובעלי תפקידים שונים. הם מתמודדים באופן מבוקר עם סיטואציות דילֶמטיות, עם מצבי למידה שונים, עם מצבי קונפליקט ועם אירועים מאתגרים ובלתי צפויים שנלקחו מעולמם המקצועי.

 

הסימולציה מתרחשת בכיתה רגילה או בחדרים ייעודיים ומתועדת בטכנולוגיית הקלטה וצילום, המאפשרת תִחקור קבוצתי באמצעות מודלים המיועדים לאימון סימולטני. התחקור מבוסס על צפייה, על ניתוח הסימולציה ועל משוב רפלקטיבי מהעמיתים, מהשחקנים ומהמרצה. במהלך התחקור מקיימים הצבעה אלקטרונית, תוצאותיה מופיעות על המסך ונתוני ההצבעה משמשים פתח לדיון.

 

בתום השיעור צילום הווידאו נמסר למשתתף בסימולציה לצפייה אישית כדי לבחון את התנהגותו ביעילות רבה יותר ולסייע ברפלקציה מעמיקה ויסודית.

 

 מדוע חשוב ללמד בשיטת SBL?

הלמידה באמצעות סימולציות היא אפקטיבית ביותר (מייעלת את הלמידה ומובילה לשינוי בהתנהגות), הסימולציה יוצרת סביבה לימודית חווייתית ומאתגרת, תורמת לפיתוח הסגנון האישי של המתנסים, מקדמת פיתוח מיומנויות כלליות כגון: תקשורת בין-אישית, עבודת צוות, קבלת החלטות, התמודדות עם מצבים מאתגרים ובלתי צפויים, ניהול קונפליקטים, התמודדות עם דילמות, כישורי ניהול ועוד.

 

הסימולציות אינן מתאימות למרצים שמלמדים את מקצועות המתמטיקה, הסטטיסטיקה ומדעי המחשב.

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

האם אתם מתלבטים בין הוראה מסורתית לבין הוראה מקוונת? האם אתם רוצים לנצל את היתרונות של כל אחת מן השיטות? מרגע זה, אפשר להפסיק להתלבט. מצאנו עבורכם את הפתרון המושלם – למידה מעורבת.

 

למידה מעורבת או למידה משלבת (Blended Learning) היא שיטה המשלבת בין שיטות הוראה מסורתיות לבין שיטות הוראה מקוונות. בשיעור המבוסס על למידה מעורבת המרצה עדיין מלמד באופן פרונטלי חלקים מסוימים במהלך השיעור אך בחלקים האחרים הסטודנטים לומדים באופן עצמאי או בקבוצות באמצעות כלים דיגיטליים. השילוב של שני הערוצים יוצר ללומדים חווית למידה שלמה.

 

בסדנה נעסוק במספר וריאציות של למידה משלבת כגון, מודל המרצה המתמקד בהוראה פרונטלית ומעט לומדים מתקדמים בקצב שלהם בעזרת שימוש באמצעים טכנולוגיים ואתרי למידה מגוונים, מודל המתמקד בסבב לומדים על פי תחנות, קבוצות וכו', מודל גמיש המתמקד בלמידה שנעשית בעיקרה על ידי הוראה מקוונת, מודל המרצה המתמקד בעיקר בהוראה מקוונת מונחית.

 

הלמידה המעורבת מגבירה את המוטיבציה ללמידה כיוון שהיא מאפשרת קצב התקדמות אישי המעניק בטחון ללומדים, מספקת ללומדים ידע רב מהמרצה וממאגרי המידע, מאפשרת ליצור קשרים חברתיים בתהליך הלמידה, ומאפשרת למרצה לגלות גמישות בין הוראה פרונטלית ללמידה מקוונת בהתאם לתוצרי הלמידה שנקבעו בקורס.

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

בשיטת ההוראה המסורתית המרצה נוהג ללמד בכיתה את החומר הנדרש ולהטיל משימות מגוונות או שיעורי בית על הסטודנטים. מטלות אלה נבדקות בערוצים השונים בשיעור הבא.

 

בשיטת ההוראה "הכיתה ההפוכה" הסדר משתנה. הסטודנטים לומדים חומר חדש באמצעות צפייה בסרטונים ומצגות לפני השיעור בזמנם הפנוי בעוד שבשיעור הסטודנטים מבצעים את המטלות אשר נהגו להכין כשיעורי בית.

 

בשיטה זו הלמידה בכיתה הופכת לפעילה ומערבת, ומאפשרת גם עבודה בקבוצות על פי פרמטרים שונים. הסטודנטים ב'שיעור ההפוך' אינם פאסיביים אלא מתמודדים עם משימות ברמות חשיבה גבוהות תחת פיקוחו והנחייתו של המרצה. גישה זו מאפשרת למרצה לסייע לסטודנטים בנקודות קושי באמצעות שאלת שאלות ולעיתים באמצעות הכוונה עקיפה. המרצה מתפקד כמנחה העוסק בפיתוח החשיבה ופחות בהעברת ידע. 

 

לגישה זו יתרונות רבים בשיפור וייעול תהליך הלמידה ובהקניית מיומנויות הנדרשות להשתלבות בעולם המחקר והתעסוקה. בסדנה נדגים וניישם את עקרונות השיטה ונצביע על כיוונים רבים לשילובה בהוראה האקדמית.

הוראה מטלטלת, מאתגרת ופורצת גבולות!!

מתאימה למרצים בעלי תעוזה, גמישות ויצירתיות

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

האם ההוראה המסורתית מאפשרת להכשיר את הסטודנטים לקראת עולם המחר?

בתוך השינוי המתהווה בעידן המודרני, שבו המידע הוא זמין לכל, נבחנת באופן מתמיד שאלת הכשרתם של הסטודנטים התחומים השונים: מהי הדרך הראויה להכשרתם בצורה הטובה ביותר להשתלבות בעולם התעסוקה או המחקר? בעידן של מאגרי מידע עצומים וזמינים לכל, ברור שאנשי מקצוע ידרשו להתעדכנות מתמדת, להכנסת חידושים וליוזמות ייחודיות. בעולם העבודה החדש דורשים כבר כיום אנשי מקצוע, שמסוגלים להיות אוטונומיים, יזמים ולהוביל מהלכי שינוי והתחדשות בעולם טכנולוגי משתנה. האם שיטת ההוראה באקדמיה מאפשרת לפתח לומדים בעלי מכוונות עצמית ללמידה או לפתח מכוונות למחקר?

 

מדוע חשוב להעשיר את שיטת ההוראה באקדמיה?

על פי הגישה הנהוגה באקדמיה, הסגל האקדמי יוזם, מבנה את הקורס ומציג את התוכנית הגמורה בפני הסטודנטים. התכנים הנלמדים בקורס נקבעים על ידי המרצה ומעוצבים על פי השקפת עולמו ורמתו המקצועית. ההנחה היא, שקורסים אלה יעצבו את "הסטודנט האידיאלי", המסוגל לחשוב באופן עצמאי וביקורתי, לפתח רעיונות, ללמוד באופן עצמאי, להיות חוקר ועוד. אלא שהדגש בתהליך ההוראה כיום הוא על העברת החומר באמצעות שיטות הוראה מגוונות כך, שהסטודנט הוא בדרך כלל במעמד של מקבל פאסיבי של ידע המועבר לו, ברוב המקרים, באמצעות הרצאה פרונטאלית או שילוב של הרצאות ודיונים. השאיפה לפתח לומד בעל מכוונות עצמית ללמידה או למחקר אינה מקבלת אפוא ביטוי מעשי ממשי בשיטת ההוראה הנהוגה באקדמיה.

 

שיטת ההוראה החדשה: פיתוח מכוונות ללמידה עצמית

קורסים מבוססי למידה עצמית, הסטודנטים הם אלה שיעסקו בפיתוח קורס אקדמי, שיעוצב ויתוכנן במלואו על ידם בהנחיית המרצה. הלומדים בוחרים את נושאי הלמידה, מתכננים כיצד לבצע את פעולות הלמידה, מבצעים את תכניתם ומעריכים את מה שביצעו. הלומדים אחראיים לכל שלבי הלמידה מבחירת הנושאים דרך ביצוע המטלות ועד סיום הלמידה.

 

בשיטה זו, הסטודנטים יידעו טוב יותר להסתגל למצבים חדשים ולטכנולוגיות חדשות בחייהם ובהמשך הקריירות שלהם. כמו כן, הם ילמדו להיות חוקרים טובים יותר, להצטיין באיסוף מידע ובארגונו ולשלוט בהצגתו.

משך הסדנה: יומיים

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

בסדנה נלמד שיטות להפיכת הכיתה הגדולה לכיתה קטנה. נבחן את מאפייניהם של כיתות גדולות ושל תלמידי הדור הדיגיטלי, את האתגרים וההזדמנויות בכיתה גדולה, נלמד ליישם שיטות הוראה מותאמות לדור הדיגיטלי ונעמוד על סגנון ההוראה של המרצה בכיתות גדולות. כמו כן, נתמודד עם שאלות חשובות ביותר- האם כדאי לבדוק נוכחות? כיצד מנהלים כיתה של 50 סטודנטים ומעלה? האם אפשר לטפח קשר אישי עם סטודנטים בכיתות גדולות? ובעיקר נעסוק בשאלה – אם ההוראה הפרונטלית אינה מתאימה לכיתות גדולות, מהן האלטרנטיבות? האם למידה פעילה אפשרית?

 

בסדנה נעסוק בשש יחידות לימוד המתמקדות בהוראה בכיתות גדולות:

  1. התנהגות המרצה
  2. השיעור הראשון בכיתות גדולות- המפתח להצלחה!
  3. כיצד להתאים את ההוראה הפרונטלית לכיתות גדולות?
  4. למידה פעילה – סוד התהילה!
  5. טיפוח הקשר האישי בכיתות גדולות
  6. שיטות הוראה חדשניות המותאמות לכיתות גדולות

 

סדנה זו, מהווה הזדמנות לפיתוח תפיסות חדשות בהוראה ופיתוח כישורי ההוראה של המשתתפים.

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

כיצד לעודד לומדים מדור ה-Y ליטול חלק פעיל בלמידה? כיצד לזמן להם אפשרות לפתח ביקורת עצמית וחשיבה ביקורתית מעמיקה? כיצד ללמדם לחשוב על בעיות, לארגן מושגים, ולהשתתף בדיונים?

 

רק 10% מהמרצים משלבים דיונים בשיעוריהם אף שהאידאה האקדמית חותרת לניהול דיונים משום שהם נדבך חשוב בהתפתחות האינטלקטואלית, בחירוּת המחשבה ובלמידה משמעותית יותר. מקדמת דנא סברו חז"ל, שחילופי דעות והיחשפות לזוויות ראייה שונות מעשירות ומעצימות את החוויה האינטלקטואלית, כפי שנאמר: "אין סכין מתחדדת אלא בירך של חברתה" (בראשית רבה סט, ב) ובסדנה ניישם גישה זו באמצעות שיטות דיון המועדפות על הדור הדיגיטלי.

 

מבין נושאי הלימוד:

  • סוגי דיונים (פתוח, מובנה ודיון סוקראטי)
  • כיצד לתכנן דיון אפקטיבי על פי הגישה החדשה?
  • כיצד להכין את הלומדים לקראת השתתפות בדיונים?
  • מהם שלבי הדיון האפקטיבי?
  • האם מרצה יכול להנחות דיונים?
  • האם יש מקום לדיון ספונטאני בכיתה?

 

הסדנה תקנה למשתתפים כלים חדשניים לניהול דיון מאתגר, מעורר עניין, מעשיר ומעצים את חוויית ההשתתפות בו.

חַבְרוּתָא – לחשוף את החדשנות והיעילות בשיטת ההוראה המסורתית!

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

חַבְרוּתָא היא שיטת לימוד הנהוגה מקדמת דנא בתרבות הישיבה היהודית, שבה זוג-לומדים קורא יחד את הטקסט ודן בו באופן שיטתי ויסודי. הלימוד מתבסס על דיאלוג ודיון סביב הטקסטים שנבחרו ללימוד בניסיון להבין את הגישות המוצגות בטקסטים. על יתרונה של שיטה זו עמדו בתלמוד הבבלי: "מה ברזל זה, אחד מחדד את חברו – אף שני תלמידי חכמים מחדדין זה את זה בהלכה… למה נמשלו דברי תורה כאש, לומר לך: מה אש אינו דולק יחיד – אף דברי תורה אין מתקיימין ביחידי (מסכת תענית ז עמ א).

 

אם כך, מהי הדרך הטובה ביותר לקדם את הלמידה? האם המודל שאומץ על ידי מרצים המציגים ללומדים ידע רב ומראים להם שהם יכולים להבין אותו בעזרת האינטואיציה שלהם או עדיף לתת ללומדים להתמודד עם חומר חדש בכוחות עצמם לזמן מה, ולהימנע מלתת להם כל סיוע בהתחלה? האם שיטת החברותא עדיפה על פני הוראה פרונטלית?

 

בסדנה נעסוק בשאלות הבאות: מהי "חברותא נכונה"? כיצד לבחור טקסטים לחברותא? מתי לאפשר ללומדים להתמודד בכוחות עצמם? מהם העקרונות לחברותא מוצלחת? מה מתרחש בכיתה בשעה שחוברים זוג סטודנטים לתהליך של לימוד בחברותא? האם מרצה המאפשר לתלמידיו להתמודד באופן עצמאי עם חומר חדש עוזר להם ללמוד טוב יותר?

 

הסדנה אינה מיועדת למרצים מתחומי המתמטיקה ומדעי המחשב.

ללמוד להתמודד עם דילמות בעשרה שלבים!

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

הפדגוגיה החדשה בעידן הדיגיטלי מחייבת מעבר מהוראה פרונטלית המתבססת על העברת חומר להוראה ברמות חשיבה גבוהות. הוראה המייצרת כל העת  אופציות מגוונות, פורצת כיוונים חדשים, ואינה מקבעת  דפוסים. הוראה ברמות חשיבה מגוונות מפתחת יכולות חשיבה מסדר גבוה, יצירתיות, עבודה שיתופית, עצמאות מחשבתית, קבלת החלטות, התמודדות עם דילמות, התבוננות רפלקטיבית ועוד.

 

בסדנה זו נתמקד בגישה חדשנית להתמודדות עם דילמות ערכיות, אתיות ומוסריות. שיטת לימוד זו משלבת בירור ערכי של הלומדים הנסמך על איסוף מידע רלוונטי ובחינתו בהקשר של הדילמה.

 

תהליך התמודדות שיטתי עם דילמות הוא כלי יעיל ביותר התורם לפיתוח תפיסה ערכית, להבנת תהליכי קבלת החלטות מורכבים, להבחנה בין ערכים, לטיפוח רגישויות חברתיות ומוסריות וליכולת לתפקד בסיטואציות שבהם שני ערכים חיוביים או יותר מתנגשים זה בזה.

 

בחלקה הראשון של הסדנה נעמוד על מהותה של דילמה, סוגי דילמות, שלבים בהתפתחות דילמות ודרכי התמודדות עם דילמות, ובחלקה השני נלמד את שלבי המודל החדשני לעבודה בכיתה. המודל להוראת דילמות מורכב מעשרה שלבים ומתחיל בניתוח הדילמה בעבודה כיתתית, דרך עבודה בקבוצות ועד קבלת החלטה אישית לסירוגין ומסתיים בהצגת דרכי התמודדות מגוונות בכיתה.

 

שיטה זו מדגישה את עקרונות הלמידה האוטונומית. ההתמודדות של הסטודנטים עם דילמות מאפשרת לשפר מיומנויות חשיבה, מיומנויות רגשיות ומיומנויות חברתיות. תהליך הלמידה מאפשר להם לבנות את הידע שלהם בעצמם בהתאם להשקפת עולמם, לאתגר את עמדתם ולערוך רפלקציה מקיפה על תהליך ההתמודדות עם דילמות.

משך הסדנה: יום אחד

מרצה: ד"ר יוסי בר, ראש רשות ההוראה והלמידה

 

בעת הזאת, בה הרחיבה האקדמיה את שערי הכניסה להיכליה, הכיתות הן הטרוגניות במיוחד, לסטודנטים סגנונות למידה שונים ומאפיינים תרבותיים מגוונים. כל אלה מאתגרים את ההוראה המסורתית ולמרות זאת, ניתן להוביל את הלומדים להצלחה מכוחה של התאמה אישית של תהליכי הלמידה לכל סטודנט.

 

גישה זו, של למידה מותאמת אישית גורסת שתפקידה של ההוראה לאפשר ללומדים בדרכים מותאמות להשיג את תוצרי הלמידה הנדרשים בקורס בהתאם לכישוריהם.

 

בסדנה נציג פרקטיקות הוראה גמישות בארגון סביבת הלמידה, בשיטות למידה מגוונות ובדרכי הערכה חלופיות.

 

מבין נושאי הלימוד:

  • מהם שלושת העקרונות המרכזיים בשיטה זו?
  • מה תפקידו של המרצה בלמידה מותאמת אישית?
  • כיצד ניתן לזהות את סגנון הלמידה של הסטודנטים? והאם התאמה לסגנון מקדמת את הישגי הלומדים?
  • כיצד לבחור שיטות הוראה מותאמות ללומדים?
  • כיצד לתכנן את לוחות הזמנים ללמידה כאשר הקצב הוא אישי?
  • מי קובע את הלו"ז?
  • עד כמה אפשר לגלות גמישות בהתאמה?
  • 20 דרכי הערכה חלופיות ועוד אחת.

 

לסיכום, למידה מותאמת אישית מחייבת למידה פעילה, שיטות הוראה ולמידה מגוונות ותהליך למידה אינדיבידואלי וקבוצתי. יישום הגישה מחייב פיתוח מערכי שיעור יצירתיים ומגוונים לצד עבודה קשה ומשמעת עצמית של הלומדים אך מאפשרת להם לרכוש כלים ולפתח מיומנויות שיידרשו מהם בעתיד.