חוויות למידה באמצעות חדשנות טכנולוגית
שילוב טכנולוגיות בהוראה ובלמידה מקדם את חוויית הלמידה של הסטודנטים כיוון שהוא מותאם למאפייני הלמידה של הדור הדיגיטלי. בנוסף, הטכנולוגיות שנבחרו לאחר שיקול דעת פדגוגי תורמות לשיפור כמותי ואיכותי הן של הוראה בכיתה והן של תהליך הלמידה האישי של כל סטודנט. מהן הטכנולוגיות היעילות ביותר?
9 סדנאות לשילוב טכנולוגיות חדשניות בהוראה
מצגת מרובת מלל המשלבת צבעים או גופנים שאינם תואמים את התפיסה החזותית פוגמת ביכולתו של הלומד לעבד את המידע ולהיות קשוב למרצה. מצגת שאינה ערוכה בהתאם למאפייני הלומד הדיגיטלי תורמת בתהליך מהיר לנתק בין הלומד למרצה.
לשמחתנו, האינפוגרפיקה מאפשרת לנו להתמודד עם אתגרים אלו על ידי עריכת מידע באופן חזותי בצורה קלה לזכירה ולהבנה המותאמת לתפיסה החזותית האנושית של דור המסכים. עריכת מצגת בהתאם ליסודות האינפוגרפיקה מסייעת לעיבוד כל סוגי המידע לסיפור חזותי ומילולי עבור הלומדים.
בסדנה נעסוק בדרכים לתמצות מסרים ממוקדים ובהירים, בניית מסר בכל שקף, שימוש נכון בצבעים וגופנים ושילוב תמונות, תרשימים ואייקונים היוצרים סיפור קליט ומעניין.
שילוב סרטוני ווידאו בהרצאות מגביר את פוטנציאל הלמידה של הסטודנטים. הסרטונים מאפשרים לספק חומר רקע לסוגיות הנלמדות ולהוות בסיס רחב לדיון הכיתתי, להעשיר את הסוגיות הנלמדות מנקודות מבט שונות ולהשלים תכנים שלא נדונו בכיתה. כך, ששילוב סרטונים בהרצאה מגביר את האינטראקציה בין כל המעורבים ותורם ללמידה פעילה של הסטודנטים.
בנוסף, שיטות ההוראה החדשות משלבות כלים דיגיטליים מגוונים. צילום קטעי ווידיאו קצרים עשוי להועיל מאוד בשיטות הוראה כגון, הכיתה ההפוכה, למידה בצוותים, למידה מעורבת ועוד. למעשה, סרטוני ווידיאו הפכו לפלטפורמה המובילה את הלמידה הדיגיטלית והעלאתם ליוטיוב מאפשרת לשלבם בכל ערוצי הלמידה.
בסדנה נלמד איך ליצור סרטון ווידיאו מוצלח ונתמקד בהמרת תכנים לסרטונים קצרים, בשפת הגוף המתאימה לסרטונים, ובשילוב אמצעים להגברת העניין, הסקרנות והאתגר. לאחר הפקת הסרטון נלמד כיצד להעלותו ל-YouTube ולשלבו בשיטות הוראה עדכניות.
בהוראה המסורתית המרצה נהג להטיל משימות על הלומדים, לבדוק אותן ולהחזיר בצירוף הערות בונות במקרה הטוב. בהוראה החדשנית אנו מעבירים את שרביט ההערכה ללומדים. בשיטה זו, הסטודנטים מעריכים זה את עבודתו של זה כחלק מדרישות הקורס לאחר שהם קבעו את התבחינים להערכה של משימות על פי גישות איכותניות או כמותניות. הערכת העמיתים מתבצעת במהלך הסמסטר ומשמשת גם כהערכה מעצבת.
הערכת עמיתים המתבצעת באופן נכון חוסכת זמן למרצה, מעמיקה את הלמידה, מספקת משוב מהיר יחסית, מסייעת לאיתור תפיסות שגויות וליישום תהליך של למידה מטעויות, ומאפשרת למרצה לבחון את רמת השליטה של הלומדים בחומר הלימוד.
האם ניתן ליישם שיטה זו בכיתות גדולות? לשמחתנו, עומדים לרשותנו כלים טכנולוגיים מגוונים כדי לבצע משימה זו.
בסדנה נלמד מתי כדאי לחבר משימות המבוססות על הערכת עמיתים? כיצד לבנות את המשימות? כיצד לחבר מחוון להערכה? מה תפקידו של המרצה בתהליך זה? ונתמקד גם ביישום השיטה באמצעים טכנולוגיים.
כיצד ניתן להגביר את מעורבות הלומדים באמצעות מכשירים ניידים ('קליקרים', סמארטפונים וטאבלטים)? לשמחתנו, ניתן כיום להגביר את מעורבות הלומדים לאורך כל השיעור, לאתגר אותם במשימות הדורשות חשיבה מסדר גבוה ולפקח על תהליך הלמידה שלהם. יישומים רבים מאפשרים לנו אף לקבל דו"ח על מצבו הלימודי לאחר כל שיעור.
השילוב יודגם בכל אחת מסדנאות היחידה לקידום ההוראה ויוצגו קווים מנחים לשילוב טכנולוגיות אלה. מעת לעת יוצגו אפליקציות חדשות.
שיעור מקוון אינו מטרה בפני עצמה! הוא אמצעי שנועד לייעל את תהליך הלמידה, לאפשר קצב למידה אישי ולשפר את חוויית הלמידה.
הנחייה לבניית שיעור מקוון ניתנת במסגרת ייעוץ אישי בלבד (או מספר מרצים שמלמדים קורס זהה כגון, שיטות מחקר וכו'). הייעוץ האישי מעניק תמיכה פדגוגית לבניית שעור מקוון או קורס מקוון מלא.
הייעוץ האישי יתמקד ביישום הפדגוגיה החדשנית וידליק נורות אזהרה בפני מרצים היוצקים את הפדגוגיה הישנה לטכנולוגיה חדשה.
הייעוץ מאפשר התאמה מלאה של כל הכלים הדיגיטליים לשיעור מקוון בתחום ספציפי וניצול משאבי הרשת הרלוונטיים. לקבלת ייעוץ אישי ניתן לפנות ישירות לראש היחידה במייל: YossiBa@colman.ac.il.
מרצים רבים התבקשו בעבר לצלם ולהקליט את הרצאותיהם לרווחתם של הסטודנטים – לאפשר להם לצפות בשיעור לצורך השלמת נושאי הלימוד במקרה של היעדרות או לצורך הבנה טובה יותר של חומר הלימוד באמצעות צפייה חוזרת. כיום ההוראה באקדמיה משנה את פניה ואנו עדים לשילוב שיטות הוראה חדשות המותאמות להוראה בדור הדיגיטלי ולטכנולוגיית העברת מידע בפס רחב. הסגל האקדמי מתבקש לצלם ולהקליט את הרצאותיו כדי שיהוו נדבך מרכזי לשילוב טכנולוגיות הוראה חדשות. מרצה המצלם את שיעוריו יכול להתבסס עליהם כאשר הוא משלב שיטות הוראה חדשות, כגון:
- שיעורים מתוקשבים מבוססי צפייה בווידאו (למידה מרחוק)
- 'הכיתה ההפוכה'
- פרויקטים מגוונים של למידה וירטואלית
- הוראה בקורסי (MOOCs (Massive Open Online Courses
- הרצאות אורח ב-TED
בכל המקרים הללו הלמידה מתרחשת כאשר הסטודנט צופה בהרצאה במקום ובמועד אחר.
בין אם ההרצאה מהווה כיום תשתית להוראה בשיטות החדשות ובין אם היא משרתת את ההוראה המסורתית כבעבר, המרצה נדרש לצלם ולהקליט את הרצאתו ובתום השיעור להעלותה לרשת ולאפשר לתלמידי הקורס לצפות בה או לאפשר צפייה פתוחה לקהל הרחב.
אם החלטתם להשתלב במהפכה המתרחשת בהוראה האקדמית ולצלם את הרצאותיכם כדאי לבחון את הסוגיות המרכזיות:
- האם מבנה השיעורים המצולמים זהה למבנה של שיעור פרונטלי?
- האם הגיע הזמן לחשוב מחדש על משך השיעור המצולם? מהן האלטרנטיבות?
- כיצד לשלב מצגות בהרצאה?
- האם אפשר לשלב למידה פעילה? כיצד הסטודנט-הצופה יידע מה רמת השליטה שלו בחומר הלימוד?
- כיצד מעדכנים הרצאות מצולמות?
תהליך הפקה של הרצאות מצולמות המשלבות מצגות הוא מורכב ומאתגר ולכן בסדנה נעסוק בסוגיות אלה ואחרות ונתמקד בתכנון שיעור מצולם, מבנה שיעור, שילוב מצגות נכון, אינטראקציה עם 'הצופה המדומיין', שיטות ההוראה, משך הזמן האפקטיבי, התקשורת הבלתי מילולית וההופעה החיצונית.
שיטת הלימוד מבוססת על השתתפות פעילה של כל הלומדים וכוללת תרגילים ובצוע פרזנטציות מגוונות המצולמות בווידיאו, ביקורת וניתוח התרגילים, צפייה בהרצאות הנמצאות ברשת וניתוחם.
הסדנה תעסוק בהקניית כלים דיגיטליים עדכניים על פי הפרסומים מעת לעת.
נכון לימים אלה, הסדנה תתמקד בנושאים הבאים:
- לוח מקוון שיתופי לכתיבה בשיעור
- יצירת ברקוד – QR-CODE
- יצירת סרטוני יוטיוב אינטראקטיביים
- Google Forms – יצירת שאלונים מקוונים מגוונים
- Google Docs – שיתוף מסמכים ברשת האינטרנט – כלים מתקדמים
- Google Blogger – יצירת בלוג באינטרנט – איך זה עובד ולמה כדאי
- Google קבוצות – יצירת רשימות תפוצה וקבוצות דיון של שותפים לעבודה, תלמידים, חברים
- Googleהתראות – קבלת התראות אישיות בדואר האלקטרוני, לגבי פרסומים חדשים שעלו לרשת האינטרנט בנושא שנבחר
- Google scholar – מנוע חיפוש מידע אקדמי וכלי יוצר רשימת ספרות
- שירותי אחסון: דרופבוקס (Dropbox)
- כיצד לתאם פגישות באמצעות Doodle?
מערכת לניהול תהליכי למידה מקוונים המאפשרת רישום של לומדים, מעקב אחר קורסים ומעקב אחר תוצאות למידה של לומדים ושילוב של כלים מקוונים תומכי למידה.